Úvod Zaujímavosti Ruskí vedci oživujú Teslov 100 ročný nápad: Bezdrôtová elektrina naprieč celou krajinou!

Ruskí vedci oživujú Teslov 100 ročný nápad: Bezdrôtová elektrina naprieč celou krajinou!

43

Nikola Tesla bol jeden z najväčších vizionárov histórie ľudstva. Okrem všeličoho iného, na čo položil ruku sa zaoberal aj bezdrôtovým šírením elektriny, ktorá mala byť zadarmo pre všetkých. Dosiahnuť tak chcel pomocou veže Wardenclyffe. Po takmer 100 rokoch sa do podobnej úlohy púšťajú renomovaní ruskí vedci. Teslovu vežu postavili ešte v 70tych rokoch minulého storočia. Teraz na nej opäť spúšťajú práce. Či nás čaká podobná energetická revolúcia o akej sníval aj ikonický Tesla, zatiaľ nie je jasné.

Určite viete o tom, že Nikola Tesla bol veľkým vizionárom, ktorý svojimi vynálezmi predbehol dobu o niekoľko desaťročí. Výnimkou nebol ani jeho azda najväčší projekt, veža Wardenclyffe. Tú navrhol tak, aby vedela bezdrôtovo prenášať energiu na obrovské vzdialenosti. Neskôr prešla menšími či väčšími vylepšeniami, vďaka čomu Tesla elektrinu dokázal šíriť úplne zadarmo.

teslovaveza3
Teslova veža Wardenclyffe dokázala prenášať elektrinu bezdrôtovo

Samozrejme, tak ako pri všetkých projektoch, aj pri tomto nastali komplikácie. Sponzor projektu, John Pierpont Morgan (zakladateľ US Steel, bankár a podnikateľ) totiž vlastnil fabriky na spracovanie medi, z ktorých sa vyrábali dôležité elektrické drôty a žiarovky. Pre veľkopodnikateľa boli Teslove vízie skôr na škodu než na úžitok. Financovanie preto stopol a celý projekt sa zrútil ako domček z karát.

Fungujúce veže pri Moskve

Po storočí sa do projektu opäť obuli novodobí vedci, ktorí pri ruskej Moskve postavili zmenšeniny teslovej veže. Generátor má takú silu, že sa vyrovná sile všetkých zariadení na výrobu elektriny v celom Rusku. Vedci s tým majú až taký problém, že elektrinu na veľkú vzdialenosť dokážu dodať len na krátkych 100 mikrosekúnd. Dobrou správou však je, že dosah takéhoto prúdu je natoľko veľký, že dokáže z jedného miesta pokryť celé Rusko.

teslovaveza2

Na podobnom projekte pracuje aj Marin Soljačić. Ten sa svoje úsilie vytvoriť kópiu teslovej veže snaží premeniť vo fungujúci prototyp na MIT.