Úvod Zaujímavosti Hranie hry Pokémon Go má vedľajšie účinky. Sú pozitívne

Hranie hry Pokémon Go má vedľajšie účinky. Sú pozitívne

1
foto: Alexander Heinl / EPA

Hru Pokémon Go netreba predstavovať. V posledných dňoch spôsobila vlnu ošiaľu a aj keby ste sa ju snažili ignorovať a nezaujíma vás, určite na ňu niekde natrafíte.

Tejto téme sa venovali mnohé tradičné médiá, sociálne siete prekypujú príspevkami s témou Pokémon Go a nakoniec môžete hráčov vidieť aj na vašej ulici. Spoznáte ich tak, že majú vo väčšine menej rokov, zvyknú sa pohybovať v skupinkách a smartfónom hromadne miera na rôzne objekty.

S hraním tejto hry je spojených niekoľko bizarných, či dokonca aj tragických udalostí. Treba si uvedomiť, že ide stále o obyčajnú hru a že stále fungujete v reálnom svete. Pokiaľ hráte Pokémon Go „zdravo“, odborníci sa zhodli na pozitívnych vedľajších účinkoch, či skôr efektoch.

Podľa Associated Press, hráči hrajúci Pokémon Go začali lepšie spoznávať svoje okolie, napríklad mesto v ktorom žijú, navštevujú historické pamiatky, či iné zaujímavé miesta. Primárnym cieľom je samozrejme lovenie pokémonov, ktorých v týchto oblastiach nájdete. Pokiaľ by hra neexistovala, mnohí rodičia by zrejme svoje deti museli nútiť, aby s nimi vôbec išli na víkendovú prechádzku na hrad. Argument, že tam bude Pikachu je netradičný, no zrejme účinný.

pokemon go

Naháňanie Pokémonov je spojené s pohybom v reálnom svete. Moderná doba internetu, smartfónov a počítačov drží deti a mladých ľudí pri obrazovkách smart zariadení a na šport či pohyb ani len nepomyslia. Kedysi futbal za domom, dnes FIFA na Xbox-e.

Svoju úlohu zohráva aj lepšia socializácia. Pri chytaní Pokémonov hráči síce používajú smartfón, často sa ale pohybujú viacerí, spolu v tíme. Ide o spolužiakov, kamarátov z bytovky alebo si dohodli spoločný lov v komunite na sociálnej sieti. Niektorí, možno introvertní jedinci, tak prídu do živého kontaktu s inými osobami s rovnakými záujmami, čo vytvára priestor na spoločnú komunikáciu a trávenie času.

Pokemon_go

Pokiaľ vás zaujíma, ako je možné, že sa Pokémoni objavujú na množstve rôznych zaujímavých miest alebo pri kultúrnych pamiatkach a múzeách, odpoveď je jednoduchá.

Spoločnosť Google podpísala licenčnú dohodu o využívaní databázy The Historical Marker Database, ktorá obsahuje zemepisné súradnice viac ako 80 000 historických miest po celom svete. Túto databázu následne využívala hra Ingress, za ktorou stojí dcérska vývojárska spoločnosť Googlu, Niantic. Na tejto platforme nakoniec beží aj hra Pokémon Go.

Najväčšia koncentrácia zaznamenaných historických a inak zaujímavých miest je v USA. V tejto krajine hrajú hru Pokémon Go milióny hráčov každý deň, čo sa prejavuje na návštevnosti pamiatok. V našich končinách ide skôr o pouličné naháňanie animovaných príšerok. Pokiaľ by ste si chceli zahrať podobne ladenú hru v rozšírenej realite, no nechcete byť označovaní za „pokémonistu“  vyskúšajte Ingress. Hra je namiesto animovaného rozprávkového žánru ladená do temného sci-fi.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nianticproject.ingress“]