Úvod Novinky Aktuálne Jedna SMSka cez pol sveta zachránila 15 životov. Tento príbeh dojal celý...

Jedna SMSka cez pol sveta zachránila 15 životov. Tento príbeh dojal celý svet!

14

Päťdesiatročná Liz Clegg jedno poobedie v New Yorku obdržala SMS správu od malého, sedemročného utečenca z Afganistanu,  Ahmeda. Ako to dokázal? Pani Cleggová mu totiž v utečeneckom tábore vo francúzskom Calais darovala telefón. Povedala mu, aby ho použil, keď príde to najhoršie. To aj prišlo. Ahmed doslova v šifrovanej angličtine zaslal SMS správu v znení „I ned halp darivar no stap car no oksijan in the car no signal iam in the cantenar. Iam no jokan valla.“

Cleggová správu rýchlo rozlúštila a zistila, že ide o žiadosť o pomoc. Celá správa teda znela takto: „Potrebujem pomoc. Šofér nechce zastaviť. V aute nemáme kyslík ani signál. Som v kontajneri. Nesrandujem. Prisahám na Boha.“ Ďalší krok Cleggovej bolo kontaktovať charitatívnu organizáciu v Londýne, ktorá sa venuje utečencom. Telefón zodvihla Tanya Freedman, ktorá na situáciu následne upozornila políciu.

Polícii sa následne vďaka Ahmedovmu telefónnemu číslu, ktoré im Freedmanová posunula podarilo kamión vystopovať. Pomocou signálu z telefónu sa im podarilo vozidlo vystopovať až na čerpaciu stanicu v grófstve Leicestershire. Tam vpadli do nákladného priestoru, v ktorom našli Ahmeda a 14 ďalších utečencov, ktorí ledva dýchali.

Polícia zatkla jedného muža, ktorého zároveň obvinila z nezákonného prevádzania ľudí cez hranice. Dvaja ďalší putovali na policajnú stanicu s obvinením z nezákonného vstupu do krajiny. Čo sa malého Ahmeda týka, ten sa dostal do ochrannej väzby. Zásluhu na záchrane všetkých 15 životov má samozrejme Ahmed, no zabúdať nemôžeme ani na pani Cleggovú, ktorá v nemocnici pre ženy a deti v Calais deťom rozdáva telefóny. Tento jeden konkrétny telefón zachránil 15 mladých životov.

Z toho či malého Ahmeda nájdu včas som bola úplne na nervy. Mala som jeho čísla a prvé čo som spravila bolo, že som našla interpreta, ktorý rozprával paštčinou. Zavolali mu a vďaka tomu ho mohli vystopovať,“ povedala Tanya Freedman z charity Help Refugees.