Úvod Elektromobilita Tesla Kúpil si Teslu a okamžite dostal pokutu 10 000 € za príliš...

Kúpil si Teslu a okamžite dostal pokutu 10 000 € za príliš vysoké emisie

Úrad, ktorý pokutu udelil tvrdí, že Tesla produkuje príliš vysoké emisie CO2.

19

Tomu sa hovorí zlý deň. Dostať pokutu 15 000 singapurských dolárov, čo je v prepočte 10 000 eur len za to, že si kúpil Teslu model S je naozaj zvláštne. Zvláštnejší je ešte dôvod.

Jon Nguyen si našetril na novú Teslu S a pevne dúfal, že mu štát schváli dotáciu 15 000 singapurských dolárov na jej kúpu. Namiesto toho sa však stal pravý opak. Úrad pre cestnú dopravu mu udelil pokutu v rovnakej výške. Dôvod? Tesla Model S má až príliš vysoké emisie.

Singapurský Úrad pre cestnú dopravu na to však ide veľmi zaujímavo. Zameral sa totiž na emisie, ktoré boli vyprodukované výrobou elektrickej energie, na ktorú dané vozidlo jazdí. Podľa meraní laboratória VICOM má Model S spotrebovať 444 Watthodín na kilometer, čo zodpovedá 222 gramom CO2 na kilometer.

Čísla sú to záhadne vysoké. Ako server auto.SME píše, porovnateľnéso Subaru WRX STi či BMW 550i. Samotný výrobca však uvádza, že ich najsilnejšia verzia P90D má spotrebu 210 Watthodín na kilometer.

Zaujímavé je aj to, že sa Elon Musk so šéfom úradu stretol len pár dní pred udelením tejto pokuty. Podľa jeho slov už situáciu preverujú.

Aký názor na to však máte vy? Mali by elektromobily platiť daň aj za to, ako sa elektrina vyrába a koľko emisií tak vznikne?