Úvod Tlačová správa Až tretina bánk a dodávateľov platobných služieb nedokáže poskytnúť bezpečné pripojenie pre...

Až tretina bánk a dodávateľov platobných služieb nedokáže poskytnúť bezpečné pripojenie pre všetky online platby

Tlačová správa

0

Spoločnosť Kaspersky Lab v spolupráci s B2B International zverejnila výsledky prieskumu* zameraného na bezpečnosť finančných transakcií realizovaných v online prostredí. Z výsledkov vyplynulo, že až 33% organizácií poskytujúcich finančné služby neponúka zákazníkom dostatočne bezpečnú platformu pre ich online platby. A to aj napriek tomu, že 62% spoločností zaznamenalo výrazný nárast počtu finančných online transakcií u svojich zákazníkov a až 50% z nich si myslí, že finančné podvody v online prostredí sú na vzostupe.

Prieskum rovnako ukázal, že mnohé finančné inštitúcie vynakladajú značné úsilie a investície na to, aby ochránili seba a svojich klientov pred hrozbami finančných podvodov v online prostredí. Aj vplyvom nových a dostupnejších technológií ľudia na celom svete s čoraz väčšou obľubou využívajú svoje zariadenia na internetové platby a transakcie (v prieskume to potvrdili až 2 tretiny (65%) finančných inštitúcií). Alarmujúcim faktom je, že s nárastom online transakcií narastá aj počet finančných podvodov.

Z výsledkov prieskumu tiež vyplynulo, že len 53% finančných inštitúcií používa dvojfaktorovú autentifikáciu a iba 50% z nich implementovalo špecializované riešenia proti podvodom s nasadením v reálnom čase, pričom 22% to považuje za najefektívnejšiu dostupnú formu ochrany. Menej ako polovica (42%) opýtaných bankových inštitúcií a poskytovateľov platobných služieb zapojených do prieskumu rozširuje podobné riešenia aj na zariadenia zákazníkov a len 67% implementuje bezpečné pripojenie pre všetky platobné transakcie v online prostredí.

Nie je preto žiadnym prekvapením, že až 48% zo zapojených inštitúcií uprednostňuje vo väčšine prípadov riešenia zmieňujúce riziká pred riešeniami, ktoré by riziká úplne odstránili. 29% z opýtaných si myslí, že je omnoho lacnejšie bojovať s konkrétnymi finančnými podvodmi v momente, keď nastanú, ako investovať do preventívnych opatrení.

„Prieskum ukazuje, že pre banky a dodávateľov platobných služieb je náročné vysporiadať sa s online hrozbami pri finančných transakciách, obzvlášť v dnešnom prepojenom multi-kanálovom spotrebiteľskom prostredí. 38% zo zapojených inštitúcií priznalo, že je čoraz ťažšie rozlíšiť, či ide o podvodnú alebo pravú transakciu. Zároveň nás znepokojuje fakt, že 1 z 3 opýtaných uprednostňuje v rámci bezpečnostnej politiky riešenie – tzv. „zaoberáme sa hrozbou vtedy, keď na ňu narazíme“. Keď vezmeme do úvahy fakt, že len náš vlastný prieskum odhalil až 22,9 miliónov finančných malvérových útokov v roku 2014, pričom bolo zasiahnutých až 2,7 milióna zákazníkov po celom svete; je jasné, že zaoberať sa s každým konkrétnym incidentom jednotlivo v reálnom čase, nie je efektívnym a dlhodobým riešením. Zákazníci a rovnako aj samotné inštitúcie by si zaslúžili oveľa lepšiu a efektívnejšiu formu ochrany,“ vyjadril sa na margo výsledkov prieskumu Ross Hogan, riaditeľ oddelenia SafeMoney Business Developmnet, Kaspersky Fraud Prevention spoločnosti Kaspersky Lab.

Prieskum poukazuje na aktuálne trendy v odvetví, kde komplexné softvérové riešenia na zabezpečenie internetovej bezpečnosti nie sú považované za efektívnu metódu prevencie pred čoraz častejšie sa vyskytujúcimi pishingovými a malvérovými útokmi zameranými na finančné podvody. V prieskume si túto možnosť vybralo menej než 10% respondentov.

Väčšina preferuje špecializované riešenia. Kaspersky Fraud Prevention je komplexným bezpečnostným riešením navrhnutým špeciálne na odhaľovanie bankových podvodov v online prostredí. Poskytuje viacvrstvovú ochranu pre mobilný a  online banking. Základná platforma pozostáva z dvoch subsystémov, z ktorých jeden je súčasťou bankovej infraštruktúry a zaručuje dodatočnú vrstvu ochrany tým, že analyzuje bankové operácie na zariadeniach klientov.

Druhý subsystém poskytuje ochranu koncových zariadení, akými sú počítače a mobilné zariadenia. Riešenie Kaspersky Fraud Prevention for Endpoints je dostupné pre počítače s operačným systémom Mac alebo Windows a zabezpečuje kontrolu autenticity webových stránok v ochrannom móde tak, aby boli všetky osobné údaje chránené pred ukradnutím alebo zneužitím. Je rovnako zárukou, že do počítača nebude stiahnutý žiadny škodlivý malvér. Na druhej strane riešenie Kaspersky Fraud Prevention SDK zase dovoľuje zabezpečiť aplikácie proti onlinovým podvodom cieleným na zariadenia využívajúce mobilné platformy Android, iOS alebo Windows.

*Prieskum IT Security Risks 2015 (Riziká IT bezpečnosti 2015) realizovaný spoločnosťou Kaspersky Lab v spolupráci s B2B International, do ktorého bolo zapojených 5500 spoločností vrátane 131 bankových a ďalších finančných inštitúcií poskytujúcich platobné služby z 26 krajín sveta.