Úvod Výrobcovia Qualcomm Snapdragon 820 oficiálne: 14nm, Kryo jadrá, 2.2 GHz a rýchle LTE

Snapdragon 820 oficiálne: 14nm, Kryo jadrá, 2.2 GHz a rýchle LTE

Hoci sme už o ňom takmer všetko vedeli, od dnes je oficiálne predstavený - toto je nový Snapdragon 820.

0

Aj keď sme o nadchádzajúcom high-end čipsete Snapdragon 820 poznali už asi všetko podstatné, jeho výrobca Qualcomm ho dnes konečne predstavil oficiálnou cestou. Dátum uvedenia prvého smartfónu, ktorý poženie, je však stále neznámy.

Novinka dostala podporu pre USB 3.0, Wi-Fi 802.11ac 2×2 MU-MIMO či Quick Charge 3.0 (o 38% efektívnejšie ako Quick Charge 2.0) a okrem iného umožňuje aj rýchly prenos dát prostredníctvom nového LTE modemu (X12 LTE). Umožní nám tak sťahovať dáta zo 4G sietí rýchlosťou až 600 Mbps, pričom maximálny strop odosielania predstavuje 150 Mbps. Vďaka LTE-U môžeme navyše pristupovať k licencovanému a aj nelicencovanému frekvenčnému spektru LTE sietí, čo v konečnom dôsledku zlepší naše prenosové rýchlosti a mobilný prístup na preťažených miestach.

Snapdragon 820 má taktiež podporu pre 28 MPx fotoaparáty (obrazový procesor Spectra Camera ISP), natáčanie a prehrávanie 4K videí, a na hranie čoraz náročnejších mobilných hier zase ponúka pokročilý grafický procesor Adreno 530, ktorý je o zhruba 40% výkonnejší než predchodca Adreno 430. Vo výbave rovnako nájdeme vylepšený ko-procesor Hexagon 680 na odľahčenie záťaže hlavného procesoru a šetrenie energie.

snapdragon-820-hexagon

Jadrom čipsetu sú štyri Kryo jadrá procesoru s taktom až 2.2 GHz. V praxi tak má priniesť až dvakrát väčší výkon, ako staršia generácia Snapdragon 810. Prehrievania by sme sa však tentokrát báť už nemali. Podľa nedávnych vyjadrení šéfa marketingového oddelenia spoločnosti Qualcomm spravili všetko preto, aby boli používateľské skúsenosti čo najlepšie. Uvidíme teda, ako dopadnú prvé recenzie.

O zhmotnenie moderného čipsetu Snapdragon 820 sa postará 14 nanometrový výrobný proces (FinFET) spoločnosti Samsung, cez ktorý prešiel aj súčasný Exynos 7420. Ten vyniká najmä skvelým energetickým manažmentom. V blízkej budúcnosti by sme mali model 820 dokonca nájsť i v očakávanom Android smartfóne Galaxy S7.