Úvod Novinky Richard Sulík sa pustil do EÚ: Zrušenie roamingu je chyba, škodíte tým...

Richard Sulík sa pustil do EÚ: Zrušenie roamingu je chyba, škodíte tým firmám!

78

Možno ste tento týždeň pochytili informáciu o tom, že Európska Únia oficiálne odsúhlasila zrušenie poplatkov za roaming. Táto zmena do platnosti vstúpi od júna 2017, teda približne za rok a pol.

Väčšina reakcií na túto zmenu bola pozitívnych, no pár ľudí ju kritizovalo. Medzi nimi bol aj europoslanec Richard Sulík, ktorý neváhal a na YouTube nahral video, v ktorom svoj postoj vysvetľuje. O postoji Richarda Sulíka informoval web Europske noviny.

Podľa neho je krok EÚ ohľadom roamingu úplne zbytočný, ba až škodlivý. „Ak sa Európskej komisii nepáči, že sú vysoké poplatky za roaming, nech zvýši konkurenciu,“ vysvetľuje Sulík. Najväčším kameňom úrazu majú byť obrovské, miliónové až miliardové poplatky za licencie pre využívanie frekvencií. Sulík si je istý, že ak by sa tieto poplatky znížili na rozumnejšiu hranicu, EÚ by tým otvorila cestu pre nové spoločnosti, ktoré by mohli priniesť lepšie ponuky, oveľa vhodnejšie pre nás všetkých.

Roamingové poplatky budú od 15. júna 2017 úplne zrušené. K miernej zmene poplatkov však dôjde ešte pred týmto termínom. Od 30. apríla budeme platiť maximálne 0,05 eura za jednu minútu odchádzajúceho hovoru a 1MB prenesených dát, zatiaľ čo jedna SMS správa nás vyjde maximálne na 0,02 eura.