Úvod Novinky Aktuálne Roaming v celej EÚ skončí. V lete 2017 budeme v zahraničí volať...

Roaming v celej EÚ skončí. V lete 2017 budeme v zahraničí volať ako doma

2

Poplatky za volania mobilným telefónom v zahraničí budú v rámci Európskej únie minulosťou. Stane sa tak už v lete 2017, od kedy budú extra poplatky úplne zakázané. Európsky parlament to potvrdil v konečnom hlasovaní, čo pre bežný európsky ľud znamená veľkú výhru.

Pred úplným zrušením poplatkov dôjde ešte k úprave poplatkov v rámci EÚ. Stane sa tak 30 apríla 2016, keď sa cena za minútu volania nesmie vyšplhať nad 0,05€, cena za jednu SMS správu nad 0,02€ či cena za 1MB prenesených dát nad 0,05€. Parlament sa ešte nedohodol na maximálnej cene za minútu prijatého hovoru. Toto rozhodnutie padne do konca tohto roka.

„Bez akýchkoľvek pochýb sme spravili ďalší krok k odstráneniu vnútorných bariér voľného pohybu služieb a osôb,“ okomentovala krok EÚ španielska europoslankyňa Pilar del Castillová.

Zrušenie poplatkov sa nepáči telekomunikačnému sektoru, ako aj niektorým poslancom Európskeho parlamentu. Príčinou sú hlavne obavy z nižších príjmov a strach z navýšenia cien bežných služieb, čím by si mali operátori vykompenzovať stratený zisk.