Po rokoch vývoja a doťahovania detailov prichádza spoločnosť Tesla s niečím, čo opäť prepíše našu históriu. Dámy a páni, toto je prvé SUV na svete, ktoré poháňa elektromotor s nulovými emisiami.

Hoci sme o Model X už čo to počuli, až doteraz nebolo vozidlo oficiálne uvedené na spotrebiteľský trh. Od dnešného dňa sa však veci menia. Prvé kúsky dorazia zákazníkom v druhej polovici roka 2016. Tu sú všetky dostupné detaily.

Moderná novinka za viac ako 132,000 amerických dolárov nesie vizuálnu charakteristiku karosérie sedanu Model S P90D. Je ale vyššia, mohutnejšia a má futuristické dvere, ktoré sa otvárajú ako vtáčie krídla – smerom nahor.

90 kW batéria dokáže uschovať dostatok energie na to, aby SUV udržala pri živote na jedno nabitie cez 400 kilometrov, čo je nie zrovna najhoršie. Jej kapacitu doplníte prostredníctvom originálnej rýchlonabíjačky za približne 30 minút.

Tesla Model X unesie až siedmich pasažierov, pričom váži takmer 2,500 kilogramov. Vo výbave mu dokonca nechýba ani špičkový a energeticky efektívny audio systém, pozostávajúci z až 17-tich integrovaných reproduktorov o výkone bombastických 560 wattov. Centrálne ovládanie elektromobilu tvorí 17-palcový dotykový tablet, ktorý je umiestnený presne v strede palubnej dosky.

Tesla Model X
Tesla Model X

Model X má vo výbave dva elektromotory (4×4; 259 koní predný, 503 zadný) a z nuly na stovku dokáže zrýchliť za neuveriteľné 3,2 sekundy, takže môžeme počítať aj s takzvaným ‚Ludacrious‘ módom so schopnosťou dvíhať slabším jedincom citlivé žalúdky. Maximálna rýchlosť je pritom limitovaná na 250 kilometrov za hodinu.

Na výber sú dve verzie – 90D a P90D. Zatiaľ čo prvá predstavuje lacnejšie prevedenie s lepším dojazdom, ale horšou akceleráciou, od druhej dostanete za zhruba 10,000 dolárov väčšiu sumu mierne lepší výkon a zároveň aj náročnejšiu spotrebu, ktorá zníži maximálny dojazd o pár kilometrov.

Výrobca nezabudol ani na polovičného autopilota, vďaka ktorému sa nám spríjemní dlhšie cestovanie. Softvérové alebo výkonnostné aktualizácie pre Model S budú navyše kompatibilné aj s Model X. Pri vývoji sa taktiež myslelo aj na bezpečnosť, a preto má novinka špeciálny systém, schopný za pomoci kamier, radarov či sonarov sledovať okolie vozidla a pri identifikovanej hrozbe upozorniť šoféra o možnej kolízii.

Tesla Model X