Google to so svojimi autonómnymi inteligentnými autami myslí rozhodne vážne a aby bol celý projekt pod tou správnou kontrolou, na miesto výkonného riaditeľa prijal bývalého riaditeľa spoločnosti Hyundai.

John Krafcik má v 25 ročnú prax v rôznych priemyselných odvetviach, hlavne v tom automobilovom – 14 rokov pracoval v oddelení vývoja produktov automobilky Ford, 5 rokov šéfoval automobilke Hyundai Motor America a v súčasnosti stále pôsobí ako prezident online nákupnej platformy TrueCar.

John Krafcik na margo svojej novej pozície povedal:

„Je to skvelá príležitosť, ako pomôcť spoločnosti Google rozvíjať obrovský potenciál samoriadiacich vozidiel. Táto technológia môže zachrániť tisíce životov, poskytnúť miliónom ľudí väčšiu mobilitu a zbaviť nás frustrujúcich momentov, ktoré sú dnes spojené s bežnou dopravou.“   

Google na svojich samoriadiacich autách intenzívne pracuje a rovnako tak posilňuje platformu Android Auto.

John Krafcik
John Krafcik

Napriek novému vedeniu divízie, autonómne vozidlá stále spadajú pod tajné laboratórium Google X, v budúcnosti sa však očakáva osamostatnenie na konkrétnu spoločnosť, ktorá bude fungovať pod krídlami firmy Alphabet, tak ako Google a pod.

Google aktuálne testuje tieto vozidlá už niekoľko mesiacov na vybraných miestach v Amerike, pričom objednal ďalšie prototypy a testovanie tak zintenzívni.

Google však v budúcnosti neplánuje produkciu automobilov ale iba samostatnej autonómnej technológie. Spoľahnúť sa má na partnerov, zatiaľ nekonkrétne automobilky, ktoré by mohli o inteligentný samoriadiaci systém prejaviť záujem.