Obrovské množstvo smartfónov na trhu je vybavených rôznymi fotoaparátmi a rôznym softvérom pre prácu s nimi. Dnes už každý high-end smartfón dokáže zhotoviť fotografie vysokej kvality, otázkou predsa len zostáva: Ktorý je najlepší?

DxOMark stanovil priemyselný štandard v oblasti merania kvality fotoaparátov a objektívov, pričom ich testami prešlo za niekoľko rokov už cez 9000 rôznych zariadení, ktoré dokážu zachytiť ako obraz, tak video.

Prísne laboratórne skúšky a najkomplexnejšie referenčné postupy sa postarajú o uznávané hodnotenie každého zariadenia.

Asi najzaujímavejším fotomobilom v poslednej dobe je LG G4, ktorý vďaka širokej funkcionalite, manuálnemu režimu a kvalitnej šošovke dokáže zhotoviť skutočne prekrásne zábery. DxOMark štandard ho porovnal s ďalšími smartfónmi z rôznych kategórií.

Meranie kvality fotoaparátov smartfónov prebehlo v dvoch krokoch, prvý sa zameral na fotografiu, druhý na video. Napriek vysokým hodnoteniam pri smartfóne LG G4, napríklad za laserové zaostrovanie, expozíciu či redukciu šumu to na prvé miesto nestačilo.

LG G4 predbehol Samsung Galaxy S6 Edge, tretie miesto obsadil Samsung Galaxy Note 4, iPhone 6 Plus sa pre zmenu ocitol na šiestom mieste. Kompletný rebríček si môžete pozrieť na snímku nižšie.

DxOMarkTreba však podotknúť, že nie je známa interná metodika, akou pri testovaní odborníci postupovali. Viac ako isté je, že fotoaparáty boli testované v automatickom režime, ktorý používa drvivá väčšina majiteľov smartfónov.

Testovanie v manuálnom móde by si vyžadovalo oveľa komplikovanejšie riešenie. LG G4 vyniká práve vo svojom manuálnom režime fotografovania, čo potvrdil aj profesionálny fotograf Colby Brown, ktorý si zariadenie vyskúšal pri svojej práci. O prvé miesto by sa tak G4 a Galaxy S6 Edge mohli kľudne preťahovať.

Súhlasíte s výsledkami testovania, alebo by ste poradie v rebríčku zmenili?