Výrobca luxusných automobilov konečne odhalil to, na čo väčšina z nás netrpezlivo čakala. To niečo sme mali doteraz príležitosť vidieť iba v sci-fi filmoch z Hollywoodu. Levitujúca doska prichádza s jasným cieľom – nahradiť klasiku v podaní skateboardu na kolieskach. A áno, má to zopár ‚háčikov‘.

Aj keď ide zatiaľ podľa viacerých odborníkov iba o nedokončený koncept, ktorý potrebuje ešte veľa práce, novinka od spoločnosti Lexus je prvým skutočným hoverboardom. Aby však mohol fungovať, potrebuje špeciálny hoverpark, takže si na ňom nezajazdíme hocikde. Jeden taký vyrástol v Španielsku.

Do procesu vývoja boli zapojení hneď niekoľkí profesionálni skateboardisti, vrátane mien ako je Ross McGouran. Hoverboard vznikol taktiež vďaka spolupráci špičkových vedcov z Nemecka. Od prvého konceptu až po vyrobenie funkčného modelu im to trvalo približne vyše roka.

Lexus Hoverboard

lexus-hoverboard-4

Nakoľko hoverboard nedisponuje kolieskami, na ktorých by sa pohyboval, umožňujú mu to permanentné magnety v podlahe hoverparku tak, že doska levituje pár centrimetrov naď nou. Používateľ musí jednoducho zaujať takú polohu tela, ktorá mu umožní rozbehnutie dosky, respektíve zmenu smeru alebo zastavenie. Vnútro novinky pozostáva z integrovaných supravodičov, pričom tie chladí tekutý dusík zhruba na teplotu -180 stupňov. Stačí ho teda položiť na dráhu, bezpečne vyskočiť a následne udržiavať rovnováhu.

Ako je teda vidieť z videa nižšie, máme čo dočinenia s naozaj fungujúcim kúskom. A hoci ešte stále nejde o komerčný produkt, podobný princíp pohybu by mohol byť v blízkej budúcnosti úspešný aj na iných spotrebiteľských trhoch.

Špeciálny hoverpark
Špeciálny hoverpark

lexus-hoverboard-5 lexus-hoverboard-6

https://www.youtube.com/watch?v=q_BYvUlDviM