Zakaždým, keď si kúpite nový Android smartfón, po jeho spustení nájdete v menu niekoľko aplikácií, ktoré sú v ňom nainštalované od výroby a vo väčšine prípadov sa nedajú odstrániť.

Jednou kategóriou sú aplikácie výrobcu a druhou tie od Google.

Aj keď je operačný systém Android open-source, so službami Google to je inak. Každý výrobca, ktorý chce tento mobilný operačný systém použiť vo svojom zariadení, musí byť vybavený aj aplikáciami od Google.

Ich počet a o aké aplikácie ide je presne stanovené, či už ich používať chcete alebo nie.

Dobrou správou je, že Google zredukoval počet „povinných“ aplikácií, a tak v nových Android smartfónoch už nenájdeme predinštalované aplikácie Google Play Hry, Google Play Knihy, aplikáciu sociálnej siete Google+ a Google Kiosk.

Samozrejme, pokiaľ ich bude chcieť majiteľ nového smartfónu používať, nájde ich štandardne v obchode Google Play, odkiaľ si ich môže nainštalovať.

Toto rozhodnutie vítame, keďže predinštalované aplikácie často zbytočne zaberajú miesto v smartfóne. Týmto rozhodnutím by sa mohli inšpirovať aj výrobcovia smartfónov, napríklad Samsung, ktorý je povestný záplavou svojich aplikácií v smartfónoch.