Úvod Novinky Qualcomm možno prepustí 4 000 zamestnancov, výroba čipsetov Snapdragon v ohrození!

Qualcomm možno prepustí 4 000 zamestnancov, výroba čipsetov Snapdragon v ohrození!

0

Po dlhom a neprerušenom období, počas ktorého Qualcomm doslova kraľoval mobilnému priemyslu, čo sa čipsetov týka, prišiel prvý veľký problém. Tým problémom nie je nikto iný, ako prehrievajúci sa Snapdragon 810, ktorý spoločnosti spôsobil nemalé problémy. A keď vravíme nemalé, tak to tak aj myslíme.

Qualcomm má prepustiť ďalších zamestnancov. Približne 4 000, aby sme boli presnejší. Aby toho nebolo málo, Qualcomm momentálne vyšetruje Európsky protimonopolný úrad. A ani to nie je všetko, po podobnom vyšetrovaní, no v Číne, musela spoločnosť zaplatiť poriadne mastnú pokutu, 1 miliardu amerických dolárov.

Celé to znie tak, že Qualcommu môže byť v blízkej dobe koniec, no to by ste sa veľmi mýlili. Reštrukturalizácia spoločnosti vôbec nemusí byť zložitá vec a dokonca môže pomôcť zvýšiť jej akcie. Strata takého zákazníka, akým je Samsung, ktorý do svojich vlajkových lodí začal vkladať ich nový Exynos 7420 pravdepodobne znie, ako koniec veľkých príjmov, no hlavný príjem Qualcommu nepochádza z výroby čipsetov.

Namiesto toho spoločnosť žije z licencovania svojich patentov. Okrem toho majú na účte 32 miliárd dolárov a žiadnu dlžobu. Finančne sú teda, ľudovo povedané, zahojení. Tak či tak, analytici sa snažia presvedčiť Qualcomm, aby rozdelil svoju divíziu, ktorá licencuje patenty od tej, ktorá vyrába čipsety. Spoločnosť však možno dobre vie čo robí a všetky svoje nádeje vkladá do procesoru Snapdragon 820, ktorý má poháňať najhorúcejšie (no pun intended) zariadení druhej polovice tohto roka.