Steve Wozniak (zdroj: wikimedia.org)

Čerstvá vízia jedného z veľkých mien IT priemyslu prezradila pravdepodobnú budúcnosť ľudstva. Podľa Steva Wozniaka sa raz z umelej inteligencie stane niečo, čo sme mali doteraz možnosť vidieť iba v sci-fi filmoch. Pokročilé stroje vraj neprevezmú iba nadvládu nad našim svetom, ale spravia z nás aj svoje zvieratka, o ktoré sa budú zodpovedne starať.

[roboti] budú inteligentnejší ako my a potom zistia, že nás potrebujú,“ prezradil spoluzakladateľ jednej z najväčších spoločností na svete v americkom štáte Texas pred publikom o počte 2,500 divákov na podujatí Freescale Technology Forum 2015.

Stanu sa tak inteligentnými, že zistia potrebu udržať prírodu, a ľudia sú súčasťou prírody. Tak skončil môj strach ohľadne náhrady ľudí za počítače. Pomôžu nám. Sme pôvodne bohovia,“ dodal Wozniak na margo obáv, ktoré pred nedávnom vyjadrilo hneď niekoľko známych osobností, vrátane šéfa spoločnosti Tesla či SpaceX Elona Muska alebo jedného z najlepších teoretických fyzikov súčasnosti Stephena Hawkinga.

A hoci má vývoj tak dokonalej umelej inteligencie trvať ešte niekoľko stoviek rokov, podľa šialených slov Woza nebude vraj odovzdanie ‚kráľovskej koruny‘ našim vlastným výtvorom pre ľudstvo žiadnou veľkou katastrofou.

Pokiaľ sa to otočí na nás, prekvapí nás to. Avšak, chceme byť rodinným maznáčikom a aby bolo o nás celú dobu postarané. Táto myšlienka ma napadla pár rokov dozadu, odvtedy som začal každý večer kŕmiť môjho psa stejkami a kuracinou.