Úvod Výrobcovia Samsung Samsung plánuje investovať do výroby čipov 14 miliárd dolárov

Samsung plánuje investovať do výroby čipov 14 miliárd dolárov

Samsung to s procesormi myslí naozaj vážne. Do roku 2017 plánuje postaviť továreň za 14 miliárd dolárov.

0

Samsung podľa najnovších štatistík v minulom roku investoval viac než 13,8 miliardy dolárov do procesorov, displejov, pamäťových čipov a ďalších vecí. To je približne trikrát viac, než koľko míňa na výskum Apple. Samsung Electronics však očividne ešte neskončil a do roku 2017 chce v meste Pyeongtaek postaviť továreň na procesory za niekoľko miliárd amerických dolárov.

Divízia Samsungu, ktorá sa zaoberá  ‚kremíkom‘, už teraz zarába obrovské peniaze. Vyrába procesory pre Samsung Galaxy S6 a veľa ďalších Galaxy smartfónov. Juhokórejský gigant okrem toho zaznamenáva rekordné tržby vďaka predaju SSD diskov a LPDDR4 pamäte RAM. Druhý najväčší výrobca čipov na svete tiež vyrobí procesory A9 pre nové iPhony a iPady a započal spoluprácu s Qualcommom.

Aby však táto situácia pokračovala aj v budúcnosti, Samsung musí investovať do nových technológií, výrobných procesov a samozrejme, aj do výstavby tovární. Predpokladá sa, že raketový vzostup smartfónov čoskoro spomalí a začne éra stagnácie.

Samsung však plánuje vyrábať čipy aj pre domáce spotrebiče. Tie sa tak budú môcť pripojiť do rastúceho internetu vecí novej generácie a navyše, drahá továreň bude schopná po jednoduchej modifikácii vyrábať aj DRAM čipy. O jej využitie sa teda Samsung nebojí.