Úvod Aplikácie HRUBÝ zásah do súkromia: Štát cez známu aplikáciu na kontrolu alkoholu a...

HRUBÝ zásah do súkromia: Štát cez známu aplikáciu na kontrolu alkoholu a cigariet sleduje ľudí

Štát nedávno vypustil aplikáciu Superkolky, pomocou ktorej môže sledovať používateľov a prípadne ich privolať aj k súdu.

19

Používate novú štátnu aplikáciu Superkolky? Tá má slúžiť na odhaľovanie daňových podvodov. Stačí, ak zadáte číslo kolku do aplikácie a tá vám prezradí, ku čomu kolok patrí (napr. fľaša rumu 0,5l alebo Marlboro červené…). Ak informácia nesedí, môžete to v aplikácii nahlásiť a pomôcť tak štátu v boji s podvodníkmi. Chránite si tým aj vlastné zdravie, keďže pančovaný alkohol môže byť nebezpečný. 

Denník N však upozornil, že „Superkolky“, ktoré si už stiahlo viac ako tisíc ľudí, nie sú úplne košer. Pri sťahovaní totiž súhlasíte s prístupom k polohe, GPS, Wi-Fi, kontaktom, galérii, identifikácii zariadenia, hovorom a podobne. Aplikácia tak vie veľmi presne určiť polohu používateľov.

Podľa Finančného riaditeľstva sú údaje o polohe potrebné, aby sa zistilo miesto falošného kolku. „Túto informáciu dokáže mobilné zariadenie získať v prípade zapnutého GPS, sieťových informácií BTS, alebo Wi-Fi.“

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.financnasprava.superkolky“]

Potvrdené je aj to, že aplikácia zisťuje identifikátor zariadenia a informácie o hovoroch. Vďaka tomu vraj štát môže zistiť identitu zdroja nepravdivých informácií (nahlásenia falošných kolkov, aj keď v skutočnosti falošné nie sú). Táto funkcia sa vraj v súčasnosti nevyužíva.

screen-kolky

Odborníci: Netušíme, čo s dátami štát robí

Nethemba, renomovaná IT, firma však sledovanie používateľov a zisťovanie identifikátorov zariadenia potvrdila. „Aplikácia zisťuje hardvérové sériové číslo telefónu, ktoré je unikátne pre každý telefón a pristupuje k GPS, pokým povolíte v telefóne lokalizáciu,“ povedal šéf firmy Pavol Lupták.

Finančná správa si môže prostredníctvom operátorov zistiť, kto je majiteľom zariadenia. A to aj bez súhlasu sudcu.

Obmedziť povolenia aplikácie Superkolky nie je vôbec jednoduché. Jej používanie je teda poriadny zásah do nášho súkromia. Zdá sa, že štát si berie príklad z USA, kde sledovanie občanov beží naplno.

Neprehliadnite: POZOR: Vláda nezmení zákon. Stiahnutie hoci jednej MP3 je nelegálne, hrozí takýto trest!

Čo je najhoršie, momentálne ani len netušíme, čo sa so získanými informáciami robí. Podľa právničky Evy Kováčechovej je sledovanie občanov štátom prípustné iba vtedy, ak je pod kontrolou a ak sú na to dôvody. V prípade, že dôvody pominú, všetky bezdôvodne získané informácie sa musia zničiť. V tomto prípade teda ide o bezdôvodné sledovanie bez príkazu súdu. Je veľmi otázne, či sú takéto praktiky vôbec legálne.

Za nahlásenie povinne svedčiť na súd?

Zaujímavá je aj informácia, že ľudia, ktorí objavia nelegálne kolky, môžu byť nedobrovoľne povinne privolaní k súdu ako svedkovia. „Len čo je predpoklad o určitej osobe, že má vedomosti ku skutku, môže byť predvolaná ako svedok a svedok je povinný vypovedať. Ak vychádzame z tohto princípu, tak sa (nahlasovatelia) stávajú potenciálnymi svedkami,“

Podľa daniarov však občanov pred súd volať nebudú. „Čestné pionierske“

kol

Podozrivý pôvod aplikácie

Mimochodom, ak vás zaujíma pôvod aplikácie Superkolky, tak vedzte, že pochádza z utajeného tendra. Tzn. zo štátnej zákazky, pred ktorou neprebehla verejná súťaž. Pri utajených tendroch si štát sám vyberie firmy, tie mu predložia návrhy a ten najlepší vyhráva. V prípade Superkolkov vyhrala firma Allexis. Tá už pre štát vyrobila softvér typu štátna pokladnica, za ktorý zinkasovala 1,33 milióna eur (bez DPH). Za „implementáciu mobilných aplikácií“ potom zarobila ďalších 480 000 eur. Cena Superkolkov však nie je známa.