MediaTek

Ešte počas minulého týždňa ušlo na internet niekoľko obrázkov, kde boli vyobrazené technické špecifikácie a detaily očakávaného čipsetu od čoraz-viac známeho výrobcu. Helio X20 je však od teraz už konečne známy aj oficiálne.

Ako sa spomínalo, jednotlivé jadrá procesoru rozdelil MediaTek do troch rozdielnych klastrov, pričom prvý obsahuje štyri úsporné jadrá A53 s frekvenciou 1.4 GHz, ďalší taktiež štyri A53 ale s frekvenciou 2.0 GHz a posledný dve výkonné jadra A72 s frekvenciou 2.5 GHz. Čipset disponuje okrem iného aj podporou pre LPDDR3 operačnú pamäť, grafickým procesorom Mali-T800 či integrovaným modemom LTE Cat. 6 (300 Mbps).

Informoval tech web anandtech.com.

mediatek-helio-x20Helio X20 je vyrobený 20nm výrobným procesom. Podľa dostupných informácií tak má byť až o 40% výkonnejší a zároveň aj o 40% úspornejší ako predchodca X10. Rovnako nesmieme zabudnúť ani na podporu prehrávania 4K videí alebo pre 32 MPx hlavné fotoaparáty.

Prvé smartfóny alebo tablety osadené novým čipsetom uvidíme zrejme až koncom roka. Preferovať ich budú predovšetkým ázijské značky.

mediatek-helio-x20-cipset