Úvod Novinky Aktuálne VIDEO Pozrite si ako raketa Falcon 9 od SpaceX takmer pristála na...

VIDEO Pozrite si ako raketa Falcon 9 od SpaceX takmer pristála na plošine v mori

6

Sem-tam radi zabúdame na smartfóny a tablety. Existuje totiž obrovské množstvo zaujímavých tém a jednou z nich je aj vesmír. Konkrétne sú to rakety od SpaceX, ktoré by mali byť v blízkej budúcnosti znovu-použiteľné. Pristávať majú na plávajúcich plošinách v mori.

Ak sa pýtate, na čo to je dobré, tak vedzte, že rakety patria medzi najdrahšie stroje na svete. Stoja stovky miliónov dolárov a po prvom lete spadnú do mora. V SpaceX sa teda snažia vyvinúť technológiu, ktorá by im umožnila jednotlivé stupne po vyhorení zachrániť. Jednoducho sa snažia o motorické pristátie.

spacex
spacex (2)
spacex iss

Už minule sme vás informovali o neúspešnom pokuse, pri ktorom raketa narazila do plošiny a vybuchla. Neúspech bol spôsobený kormidlami, ktorým došlo palivo. Náklon a smer pádu rakety sa tak ovládal iba motorom. To automatika nezvládla a v posledných sekundách sa situácia vymkla spod kontroly.

Prečítajte si: VIDEO: Pozrite si, ako sa vyhorenému stupňu rakety Falcon 9 nepodarilo pristáť na mori

Tentokrát zas zlyhala automatika, ktorá prekompenzovala pohyb spodnej časti prvého stupňa. Na videu môžete jasne vidieť, ako sa raketa pohne najprv mierne doprava a potom doľava. Nakoniec teda pristála rovno, ale na plošine sa prevrátila. Nebude sa teda dať znovu použiť, ale technici SpaceX aspoň môžu študovať trosky a zanalyzovať dáta a získať tak dôležité informácie o opotrebovaní jednotlivých častí.

Šéf SpaceX Elon Musk povedal, že problém nebude problém opraviť a ďalší pokus už snáď dopadne úspešne.

Raketa Falcon 9 pred pokusom o pristátie na obežnú dráhu okolo Zeme vyniesla zásobovaciu loď Dragon, ktorá vrámci misie SpX-6 na ISS doručí niekoľko ton nákladu.Nejde teda o neúspech. Podarené pristátie by bola ba čerešnička na torte.