Úvod Zaujímavosti Odklepnuté: Nové autá si od roku 2018 v prípade nehody samé zavolajú...

Odklepnuté: Nové autá si od roku 2018 v prípade nehody samé zavolajú pomoc

Od roku 2018 sa už nebudeme musieť obávať, či niekto pri nehode zavolal záchranku. Autá si ju zavolajú samé.

3
Autonómne vozidlo Audi A7 (zdroj: twitter.com)

Európsky parlament schválil zákon, podľa ktorého bude každé auto vyrobené v roku 2018 a neskôr schopné zavolať si pomoc. V prípade nehody sa aktivuje špeciálny autonómny systém eCall, ktorý poskytne záchranným službám všetky potrebné informácie. Podľa Európskej komisie je to dôležitý krok v boji za zníženie úmrtnosti na cestách. Zabezpečí totiž, že sa záchranné zložky dostanú na miesto nehody rýchlejšie a znížia sa tiež náklady na záchranu.

eCall ako verejná služba, bude poskytovaný každému majiteľovi nového vozidla bez ohľadu na jeho cenu, či značku. Výrobnú cenu auta pritom takmer nezvýši, keďže systém eCall v súčasnosti stojí približne 30 eur.

Systém má však aj svojich odporcov. Tí tvrdia, že naruší súkromie vodičov. Vďaka nemu totiž teoreticky bude možné auto sledovať kilometer po kilometri.

To je však veľmi nepravdepodobné, keďže systém je navrhnutý ako pasívny. Prebudí sa iba v prípade nehody. Vodič ho tiež môže prebudiť tlačidlom na palubnej doske. S operátorom potom bude komunikovať prostredníctvom mikrofónu a malého reproduktoru. Je tak možné privolať záchrannú službu, ak nehodu na ceste iba zazriete.

Čo hovoríte na túto inováciu? Potenciál určite má. Ak sa ho obávate, treba si uvedomiť, že žijeme v digitálnom veku a podobných vychytávok už bude len a len pribúdať. Všetko pomaly ale isto speje k vízii Hollywoodskych sci-fi filmov. Autonómne technológie čoskoro budú na každom kroku.