Úvod Novinky Aktuálne Moorov zákon oslavuje 50 rokov – pozrite sa, ako zmenil svet

Moorov zákon oslavuje 50 rokov – pozrite sa, ako zmenil svet

1

Pred 50 rokmi spoluzakladateľ Intelu, Gordon E. Moore, vyslovil svoj slávny zákon, vďaka ktorému ešte aj dnes technológia napreduje úžasným tempom. V roku 1965 ho magazín o elektronike požiadal, aby predpovedal, ako sa vyvinie trh s polovodičovými komponentmi v najbližších desiatich rokoch. Vzal do úvahy veľa premenných. V tom čase bol riaditeľom Fairchild Semiconductor, vďaka čomu sa z neho stal expert v danom odbore.

Moore sa pozrel na všetky dôležité súčiastky – tranzistory, rezistory, kapacitory a diódy – ktoré sa v tom čase používali v procesoroch. Nakoniec došiel k záveru, že v najbližších rokoch sa množstvo tranzistorov na jednom čipe každý rok zdvojnásobí, až kým nedosiahnu hranicu 60 000.

O desať rokov sa zistilo, že Moorove predpovede boli veľmi presné a stal sa z nich Moorov zákon. V tom čase však samotný Moore svoje tvrdenia trochu pozmenil a vyhlásil, že výkon počítačových čipov sa zvýši o 100% každé dva roky. Tranzistory sa neskôr stali hlavnou súčasťou čipov, čo iba potvrdilo presnosť Moorových predikcií.

Zákon však nebol iba o množstve tranzistorov a ich výkone. Mal aj svoju ekonomickú stránku. Moore v tom čase vychádzal z najnižšej ceny jednotlivých komponentov a ich množstva na procesore. Je celkom zaujímavé, že v súčasnosti sa výrobcovia skôr sústredia na cenu. Miesto toho, aby používali viac a viac rovnakých tranzistorov, ich radšej zmenšujú, čoho výsledkom je nižšia cena, spotreba a vyšší výkon.

Moorove vyhlásenia zo začiatku slúžili skôr ako predpovede budúcnosti, no po istom čase sa z nich stali plnohodnotné zákony, ktoré treba dodržiavať. Ešte aj dnes, po päťdesiatich rokoch, sa nimi výrobcovia polovodičových komponentov bezvýhradne riadia. Vďaka Moorovým zákonom technika napreduje míľovými krokmi rovnako, ako to bolo na začiatku. Niečo podobné sa iba tak nevidí.

Vďaka Moorovi máme neuveriteľné elektronické zariadenia, ktorými sme obklopení. Bez tohto človeka by s najväčšou pravdepodobnosťou neexistoval ani internet. George Moore pomohol definovať našu technologickú realitu a mal na ňu väčší vplyv, ako Arthur C. Clarke.