Po tom, čo sa najnovší Android 5.1 Lollipop objavil na niektorých zariadeniach z lacnej série Android One, sa konečne oficiálne dostáva aj na Nexusy. Ide pritom o relatívne veľkú aktualizáciu, ktorá opravuje niektoré chyby a oveľa viac. Konkrétne ide o 14 700 riadkov kódu.

Google napríklad odstránil problémy s chýbajúcou pamäťou, animácie sú teraz oveľa plynulejšie a zariadenie s Androidom 5.1 sa môžu pochváliť lepšou stabilitou a trochu vyšším výkonom.

Google tiež do svojho najnovšieho operačného systému pridal zopár nových funkcií. Už minule sme písali o podpore viacerých SIM-kariet, lepšej ochrane zariadenia a HD hlasových hovoroch s kompatibilnými telefónmi. Material Design je tiež trochu zmenený. Tu je ďalších sedem funkcií, ktoré nájdete v novom Androide 5.1 Lollipop.

The-LED-notification-light-now-works-in-all-modes

1. LED dióda teraz bliká v akomkoľvek režime

Prvá zmena sa týka notifikačnej LED diódy. Tá odteraz oznamuje notifikácie v akomkoľvek režime. V minulosti fungovala iba v normálnom režime, v prioritnom a tichom režime nefungovala.

Improved-Wi-Fi-quick-toggle

2. Vylepšené Wi-Fi menu

V Androide 5.0 Lollipop ste boli po kliknutí na text pod skratkou Wi-Fi presmerovaní do nastavení, kde ste si vybrali sieť. V najnovšom Androide 5.1 Lollipop sa vám toto menu otvorí priamo v notifikačnej lište.

Improved-Bluetooth-quick-toggle

3. Vylepšené Bluetooth menu

Úplne rovnako Google vyriešil aj Bluetooth. Odteraz vás nepresmeruje do menu. zariadenie na pripojenie si vyberiete priamo v lište.

Improved-lock-screen-behavior

4. Vylepšené správanie uzamknutej obrazovky

Ak v Androide 5.0 Lollipop na uzamknutej obrazovke vytiahnete notifikačnú lištu a následne ju zasuniete späť, telefón zostane uzamknutý. V 5.1 sa však odomkne. Ušetríte si tak pol sekundy života. Dokonalosť je v detailoch.

Removable-Invert-ColorsWi-Fi-Hotspot-toggles

5. Odstrániteľné tlačidlá na Wi-Fi hotspot a invertovanie farieb z rýchlych nastavení

Ak ste sa viac hrali s nastaveniami v minulej verzii Androidu, pravdepodobne ste si do rýchlych nastavení pridali dve tlačidlá. Ide o Wi-Fi hotsot a invertovanie farieb (negatív). Bohužiaľ, tieto dve tlačidlá tam už s vami zostali navždy. V Androide 5.1 Lollipop sa však dajú jednoducho odstrániť. Stačí ich podržať a spraviť, čo musíte.

Improved-heads-up-notifications

6. Vylepšené vyskakovacie notifikácie

V Androide 5.0 Lollipop okrem iného debutovali aj „vyskakovacie notifikácie“, ktoré vám doslova vyskakovali z hornej časti displeja. Problém však nastal, ak ste ich v tom čase ešte nechceli riešiť. Mohli ste ich iba odmietnuť a tým pádom odstrániť z obrazovky, aj notifikačnej lišty. Po novom ich môžete hodiť do lišty a prečítať neskôr. Celkom šikovné vylepšenie.

No-interruptions-until-next-alarm

7. Žiadne vyrušovanie do najbližšieho budíka

Toto je asi najzaujímavejšia funkcia prioritného režimu. Ak si ho po novom aktivujete, ponúkne vám možnosť aktivovať si ho až do najbližšieho budíka. To znamená, že vám budú chodiť notifikácie iba z vybraných aplikácií, kým vám nezazvoní budík.

Tak, a to sú všetky dôležité vylepšenia, ktoré sa objavili v najnovšom Androide 5.1 Lollipop. Čo myslíte, vydal sa Google správnou cestou, alebo mieri zle?