Úvod Zaujímavosti VIDEO Pozrite si, ako polícia zatkla internetových podvodníkov

VIDEO Pozrite si, ako polícia zatkla internetových podvodníkov

2

Takmer denne sa dozvedáme o rôznych krádežiach, pri ktorých podvodníkom asistoval internet. Málokedy však zločinci pochádzajú z nášho blízkeho okolia a ešte zriedkavejšie je, ak sa jedná o bežných používateľov internetu z Moravy. „Žiadni hackeri, špecializovaní informatici alebo pracovníci bánk,“ napísal server iDnes.cz.

Polícia v Zlíne ich činnosť zaznamenala už koncom roka 2013. Vytvorila desaťčlennú vyšetrovaciu skupinu „Virus“, ktorá zbierala dôkazy a snažila sa vystopovať páchateľov. To sa nakoniec podarilo až nedávno pomocou takzvaných bielych koní, ktorí tiež boli do megapodvodu zapletení.

Skupina zlodejov rôznymi spôsobmi získavala údaje o kreditných kartách. Peniaze z nich potom previedli cez elektronickú peňaženku na účelovo založené účty, z ktorých potom menšie čiastky vyberali ľudia – biele kone. Týmto spôsobom si skupina nakradla približne 46 500 eur, alebo 1,3 miliónov českých korún.

Key logger spôsobil najväčšiu škodu

Oveľa väčšiu škodu však spôsobili podvodnými e-mailami. Tie sa tvárili, akoby prišli z Českej pošty, prípadne z rôznych exekútorských úradov. Po otvorení prílohy sa vám do počítača nahral program, ktorý sledoval, čo ťukáte do klávesnice. Po prihlásení do internetového bankingu poslal odosielateľom meno a heslo. Potom všetko pokračovalo rovnako, ako s kreditnými kartami. Týmto spôsobom si podvodníci zarobili takmer dvojnásobnú sumu, 83 000 eur alebo 2,3 miliónov českých korún.

Stovka policajtov v utorok zadržala jedenásť páchateľov pri zásahoch v Uherskom Hradišti a Veselí nad Moravou. Siedmi boli muži a štyri ženy, vo veku od 20 do 61 rokov. Dvaja z nich nakoniec skončili vo väzení. Tridsaťsedem-ročnému šéfovi skupiny z Hodonínska hrozí až desať rokov za mrežami, jeho spolupracovníkom osem a nastrčeným bielym koňom päť rokov.

„Biele kone, teda ľudia nastrčení do podvodu, si založili účty, z ktorých za malú províziu vyberali peniaze.“ Štátna zástupkyňa Pavlína Nesvatbová povedala, „odhalenie bielych koní nie je až tak výnimočné. Málokedy sa však podarí dostať k vyšším predstaviteľom zločineckej skupiny. Treba na to schopných ľudí a aj trochu šťastia. V Českej republike sa ešte nič podobné nepodarilo.“

Na účtoch bielych koní sa podarilo zadržať 1,5 milióna korún, hlavným aktérom zadržali majetok v hodnote 2,5 milióna. Na celý podvod zo začiatku upozornili banky, ktoré si všimli podozrivé pohyby na účtoch.

Video z iDnes.cz