Úvod Zaujímavosti Revolúcia v biometrických senzoroch: Odtlačky prstov budú snímať už aj displeje smartfónov!

Revolúcia v biometrických senzoroch: Odtlačky prstov budú snímať už aj displeje smartfónov!

9

Jedna z popredných kórejských spoločností, ktorá sa zaoberá vývojom a výskumom biometrických senzorov, prezradila, že má patentovanú veľmi zaujímavú technológiu. Tá umožní vložiť senzor na odtlačky priamo pod panel zobrazovacej jednotky smartfónu, informoval web koreaherald.com.

Pokiaľ také niečo výrobcovia mobilných produktov použijú v praxi, eliminujú tým potrebu zakomponovať do konštrukcie tradičné, okom-viditeľné senzory. V konečnom dôsledku tak uvoľnia buď miesto pre iné súčiastky alebo umožnia aplikovať o niečo krajší dizajn.

Používateľom by stačilo na určenie identity iba priložiť koniec prsta na displej zariadenia.

Spoločnosť CrucialTec podala žiadosť o registráciu patentu počas roka 2012, pričom jeho schválenie prebehlo len nedávno.

V súčasnosti môžeme nájsť zaužívané biometrické senzory najmä v tzv. ‚home-tlačidlách‘ pod displejmi; dobrým príkladom je Samsung Galaxy S5 či iPhone 6 od Apple. V niektorých prípadoch ich dokonca nájdeme aj na zadnej strane konštrukcie.

Veľmi podobný patent chce pritom získať do vlastníctva i kalifornský gigant s logom nahryznutého jabĺčka. Pokiaľ ho získa, modernú biometrickú technológiu pravdepodobne uvidíme v nadchádzajúcom iPhone 6s, ktorý Apple zrejme predstaví počas septembra.

Ešte počas roka 2011 vyplnila patentovú prihlášku na veľmi podobnú biometrickú technológiu bývalá spoločnosť Sony Ericsson (teraz už len Sony). Doteraz sa však táto myšlienka neobjavila na spotrebiteľskom trhu ako hotový produkt, čo je pri patentoch viac-menej obvyklé.