Úvod Dohady V Severnej Kórei padá internet – môže ísť o hackerský útok

V Severnej Kórei padá internet – môže ísť o hackerský útok

4

Zdá sa, že v Severnej Kórei majú problém s internetom.

Sieť v celej krajine je nestabilná a všetky severokórejské webové stránky zaznamenávajú početné výpadky. Informoval o tom northkoreatech.org.

Tento graf z Dyn Research ukazuje výpadky internetu cez víkend a v pondelok.

141222-dyn-570x489

Problémy s pripojením ešte nie sú dôkazom, že na Severnú Kóreu niekto útočí, no na druhej strane, niečo podobné by nemalo byť až také ťažké. Veď v celom štáte má prístup do siete iba zopár ľudí a nájdeme tam len 1 024 oficiálnych IP adries.

Zrušiť internet v Severnej Kórei by malo byť celkom jednoduché, keďže sa tam nepoužívajú žiadne zdvojené systémy a v prípade, že jeden padne, padá úplne všetko. Jeff Bardin, vysoký predstaviteľ firmy Treadstone 71, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou internetu v e-maile povedal:

Odrezať Severnú Kóreu od internetu by bola jednoduchá úloha.

Doug Madory, riaditeľ internetovej analýzy Dyn Research má podobný názor:

Ešte som nevidel tak veľké výpadky. V Severnej Kórei síce často zaznamenávame malé výkyvy, no nič podobné. Nečudoval by som sa, ak by naozaj trpeli pod nejakým útokom.

Pre New York Times Madory ešte dodal, že útok je zhodný s DDoS útokom na ich vysielače.

DDoS – Distributed Denial of Service – je typ útoku, pri ktorom sa časť internetu zahltí väčším množstvom dát, než dokáže zvládnuť. Potom nasleduje výpadok a celá krajina je na chvíľu odpojená.

Ak Severná Kórea skutočne prekonáva útok, ten je veľmi pravdepodobne nejakým spôsobom spojený s útokom na Sony. Hackerská skupina „Guardians of Peace“ nedávno ovládla sieť počítačov Sony Pictures a donútila firmu zrušiť „The Interview“. Vláda Spojených štátov vtedy formálne za útok obvinila Severnú Kóreu, ktorá sa proti tomu ohradila.

Zdroj: U