Úvod Novinky Viac RAM ako v počítačoch: Samsung začína s výrobou 4GB RAM pre...

Viac RAM ako v počítačoch: Samsung začína s výrobou 4GB RAM pre telefóny

19

Množstvo operačnej pamäte RAM v telefónoch stále narastá. Minulý rok nás Samsung prekvapil s 3 GB RAM-ky, tento rok trojgigabajtové smartfóny získali väčšiu podporu a s príchodom 64-bit procesorov sa výrobcovia chystajú pokoriť aj 4 GB métu.

Tak veľké množstvo operačnej pamäte vo voľne dostupnom telefóne momentálne nie je k dispozícii. Teda, ak nerátame zariadenia od Qualcommu určené pre vývojárov. Tie však slúžia v prvom rade na demonštráciu schopností čipsetu Snapdragon 810.

Zdá sa, že hranice bude opäť posúvať Samsung. Ten totiž začal vyrábať špeciálne 8 gigabitové RAM čipy. Áno, gigabitové, inými slovami 1 GB. To však nevadí. Samsung plánuje skombinovať štyri čipy a získať tak 4 GB mobilnej operačnej pamäte.

Čím sú tieto čipy výnimočné? No, v prvom rade tým, že spĺňajú štandardy LPDDR4 (low power double data rate 4). Sú teda veľmi rýchle a na svoju prevádzku nepotrebujú veľa energie. Samsung ich vyrába 20 nm výrobný procesom, podobne ako svoj nový procesor Exynos 7 octa.

V blízkej budúcnosti sa teda môže stať, že budete vo vrecku nosiť telefón so 4 GB RAM-ky. Ako sa vám páči takáto budúcnosť?

Zdroj: P