Úvod Novinky Android Pionieri: Toto sú prvé smartfóny s Androidom od súčasných najväčších výrobcov

Pionieri: Toto sú prvé smartfóny s Androidom od súčasných najväčších výrobcov

5

Najrozšírenejší mobilný operačný systém na svete momentálne ponúka širokú paletu rôznych zariadení. Ich počet nedávno prekročil 20 000 modelov a stále rastie. Všetko však má svoj začiatok. Poďme sa teda pozrieť na skutočných pionierov, ktorí sa ukázali Android svetu a spopularizovali ho. Bez týchto zariadení by náš obľúbený OS rozhodne nebol tak rozšírený, akým dnes je.

Začiatky Androidu na komerčnej sfére sa datujú niekedy do roku 2007, keď bolo na trh uvedené prvé zariadenie. V tom čase ešte svetu vládla Nokia so svojou N-sériou, debutoval prvý iPhone a produkty od Blackberry boli hit.

htc-dream

HTC Dream 

HTC Dream prišiel na svet len tak znenazdajky a ponúkal všetko, čo v tej dobe neposkytol iPhone. Myslím hlavne na notifikačnú lištu, hardvérovú QWERTY klávesnicu a dokonca aj navigačnú guličku!

Verte či nie, HTC Dream bol vo svojej dobe high-end smartfónom a mal na technologický svet dosť veľký dopad. Pomocou neho si tiež Google testoval svoj novučký operačný systém a nikto ani len netušil, aký fenomén sa z neho stane. Na HTC Dream sa už takmer zabudlo, no Android dnes pozná snáď každý.

 

samsung-i7500

Samsung Galaxy I7500

Ak si nepamätáte na HTC Dream, tak aspoň dizajn tohto smartfónu by vám mohol byť povedomý. Ide o prvý Samsung s Androidom. Dnes už môže pôsobiť vtipne, no kedysi to bol high-end mobil s najlepšími špecifikáciami na trhu. Ponúkal 3,2″ AMOLED displej s rozlíšením 320 x 480 pixelov, 528 MHz procesor ARM11 a 128 MB pamäte RAM spolu s 5 Mpix zadným a žiadnym (!) predným fotoaparátom. V zariadení bolo 8 GB miesta pre vaše aplikácie a pesničky.

Samsung Galaxy I7500 mal však aj svoje mínusy, jedným z nich bola zlá kvalita pri volaní, alebo nekvalitné tlačidlá (ktorých je navyše na dnešné pomery dosť veľa). Samrtfón začínal s Androidom 1.5 Cupcake, no neskôr bol v niektorých regiónoch aktualizovaný na 1.6. Samsung si vtedy s aktualizáciami hlavu nelámal.

 

huawei

Huawei U8220

Huawei bol jedným z prvých čínskych výrobcov, ktorý naskočil na Androidovú vlnu. U8220 prišiel na trh s masívnou nadstavbou a z Androidu 1.5 Cupcake sa ho výrobcovi podarilo aktualizovať až na 2.1. My dnes máme v redakcii novú šesťpalcovú vlajkovú loď od tejto Čínskej firmy a môžeme vám potvrdiť, že za tých päť rokov prešla kusisko cesty.

Hawei U8220 ponúkal 3,5″ displej s rozlíšením 320 x 480p.Čo sa týka procesora, stavil na ARMv6 s taktom 528 MHz,  ďalej mal v sebe ukrytých 192 MB RAM a na zadnej strane schovával 3,2 Mpix fotoaparát.

 

lg-eve

LG EVE

LG naskočil na vlnu Androidu až relatívne neskoro. Podobne ako Samsung. Svoj prvý smartfón s týmto OS predstavil až v roku 2009. Trojpalcový smartfón fungoval na Androide 1.5 Cupcake, no nakoniec sa dostal až na 2.2 Froyo.

LG EVE ponúkal 528 MHz  procesor Snapdragon MSM7200A, 5 Mpix fotoaparát a 3″ TNT panel s rozlíšením 320 x 480p. Poháňala ho 1 500 mAh batéria. Okrem iného bol tiež vybavený vysúvacou hardvérovou QWERTY klávesnicou.

 

Motorola DEXT

Motorola DEXT

Zatiaľ čo dnešné Motoroly ponúkajú takmer čistý Android, v minulosti to bolo trochu inak. Prvá Motorola DEXT totiž okrem 1.5 Cupcake priniesla aj novú nadstavbu MOTOBLUR UI, v ktorej boli zapracované sociálne siete (Facebook, MySpace, Twitter…).

Smartfón ponúkal 528 MHz čipset od Qulacommu, 256 MB RAM, 5 Mpix fotoaparát a 3,1″ displej. Zariadenie bolo napájané pomocou 1 420 mAh batérie.

 

x10

Sony Ericsson Xperia X10

Pamätáte si ešte na časy, keď boli firmy Sony a Ericsson spolu? Ten už je dávno preč, no o Sony je ešte stále z času na čas počuť. V roku 2009 však na trh vypustili smartfón s úžasnými špecifikáciami a obrovskými rozmermi.

Sony Xricsson Xperia X10 ponúkal 4,1″ displej, 8 MPix fotoaparát a 1 GHZ procesor Snapdragon QSD8250. Smartfón zo začiatku fungoval na Androide 1.6, no nakoniec to dotiahol až na 2.3.3 Gingerbread. Dobrá práca Sony Ericsson! Každopádne, na tomto telefóne je niečo čudné. Chýba ikonický dizajn OmniBalance!

 

lephone

Lenovo LePhone

Lenovo vstúpil do vôd Androidu skutočne nevšedným produktom. Lenovo LePhone ponúkal relatívne veľký 3,7″ displej s rozlíšením 480 x 800p a 1 GHz procesor Snapdragon spolu s dvomi 3 Mpix fotoaparátmi. Najzaujímavejšia však na tomto telefón0 bola odpojiteľná mechanická klávesnica.

XiaoMi Mi One

XiaoMi Mi One

Keď čínske jabĺčko predstavovalo svoj prvý smartfón, ešte netušilo, že sa v roku 2014 stane tretím najväčším predajcom mobilov na svete – na chvíľu. XiaoMi Mi One ponúkal dvojjadrový procesor Snapdragon S3 s taktom 1,5 GHz, 1 GB pamäte RAM, 8 Mpix zadný a 2 Mpix predný fotoaparát. Tento štvorpalcový telefón stál v roku 2011 v prepočte 325 dolárov a priamo konkuroval Galaxy S2 a ostatným vlajkovým lodiam, podobné špecifikácie však ponúkol za polovičnú cenu. Škoda len, že o ňom málokto vedel, a tak si v XiaoMi museli na úspech ešte chvíľku počkať.

A čo vy? Vlastnili ste jeden z týchto legendárnych smartfónov? Boli ste s ním spokojní?

Zdroj: PA