Úvod Zariadenia Smartphony Môže rýchle nabíjanie ohroziť vašu batériu?

Môže rýchle nabíjanie ohroziť vašu batériu?

11

Zatiaľ čo výrobcovia vylepšujú všetko možné, my sa najviac sťažujeme na jedinú vec, a tou je batéria. Prečo nemôžu zapracovať na výdrži? Prečo musia vyrábať tak tenké zariadenia? Prečo musím denne dvakrát nabíjať svoj telefón?

Všetko je to jeden veľký kompromis. Faktom zostáva, že ak chcete lepšiu výdrž, musíte obetovať iné dôležité veci ako napríklad výkon. Dnes už moderné smartfóny vydržia oveľa dlhšie, ako ich predchodcovia spred piatich rokov, no stále to nie je ono. Bohužiaľ, momentálne nemáme technológiu, ktorá by dramaticky vylepšila kapacitu batérií, takže sa na čas budeme musieť uspokojiť.

Prenosné zariadenia spoliehajúce sa na interný zdroj energie mali s batériami vždy veľké problémy. Spoločnosti sa ich snažia aspoň sčasti obísť tým, že vyrábajú energeticky menej náročné procesory, používajú softvér, ktorý drahocenné elektróny využíva úspornejšie a tento rok sa do módy dostalo aj super rýchle nabíjanie.

Super rýchle nabíjanie – kedysi raritou, dnes bežná výbava

Začal s tým čínsky výrobca Oppo, ktorý svoju vlajkovú loď Find 7 vybavil špeciálnou 4,5 ampérovou nabíjačkou. Tá vraj dokáže telefón nabiť na 75% za pol hodiny. Neskôr sa podobná funkcia objavila aj pri Samsung Galaxy Note 4, Nexus 6 a novej Motorole Moto X.

Tu sa však vynára znepokojivá otázka. Ovplyvní rýchlejšie celkovú životnosť batérie? Roky, keď sme baterku museli vymeniť po niekoľkých mesiacoch požívania, sú už nadobro preč, no ich tieň nad nami ešte stále visí.

Dnešné akumulátory už našťastie vydržia o čosi dlhšie. Dokonca ani rýchle nabitie by im nemalo uškodiť, ak teda používate nabíjačku od výrobcu. Všeobecne platí, že ak sa batéria nabíja pri vyššom napätí, ide to rýchlejšie, ale na úkor životnosti. Jednoducho preto, že energia prúdi do akumulátora rýchlejšie. Kyselina vnútri sa môže zahriať, tým pádom sa začne rozpínať a nakoniec môže aj vybuchnúť (pozrite na titulný obrázok).

Rýchlosť nabíjania riadi čip

Výrobcovia, ktorí svoje telefóny vybavili superrýchlym nabíjaním však na tieto komplikácie mysleli. Dnes sa nabíjanie kompletne riadi čipom vnútri zariadenia. Ten určuje, napätie a elektrický prúd, a to tak, aby nedošlo k poškodeniu. Obavy zo zníženej životnosti teda v tomto prípade mať nemusíte.

Problém však môže nastať vo chvíli, keď by ste použili neoriginálnu nabíjačku. Približne raz za dva mesiace na našom portáli píšeme o telefóne, ktorému vybuchla baterka. Väčšina týchto incidentov je zapríčinená nekvalitnými čínskymi nabíjačkami, ktoré do zariadenia pustili príliš veľa prúdu.

Tak treba sa báť, alebo nie?

Čo teda dodať na záver? Super rýchleho nabíjania sa rozhodne netreba báť. Určite neskráti životnosť batérie vo vašom mobile. Treba si však dávať pozor, akú nabíjačku používate a kde kupujete novú (ak sa vám tá stará stratila/pokazila).

Zdroj: P