Úvod Novinky Čínsky výrobca pracuje na smartfóne bez fyzických tlačidiel

Čínsky výrobca pracuje na smartfóne bez fyzických tlačidiel

6

Jeden z menej-známych čínskych výrobcov má údajne plno práce s jeho mobilnou novinkou, ktorá nie je na prvý pohľad príliš výnimočná. Android smartfón bude však vynikať jednou špecialitkou – na jeho konštrukcii totiž nenájdete žiadne fyzické tlačidlá.

Pripravované zariadenie nesie označenie X7 a na trh príde pod značkou Manta. Bližšie informácie o ovládaní nie sú zatiaľ známe.

Miesto tlačidiel by mal mať čínsky smartfón po bokoch špeciálne senzory. Tie poslúžia na sledovanie prstov (alebo dlane) používateľa; ak sa priblížia do ich zorného poľa, aktivuje sa napríklad také dotykové ovládanie hlasitosti. Bočný senzor môže zároveň na displeji aktivovať i malú softvérovú klávesnicu, ktorá prispôsobí svoju polohu aktuálnej polohe detekovanej ruky a jej palca, čím by sa malo teoreticky uľahčiť používanie jednou rukou. Využití netradičného ovládacieho mechanizmu by teda mohlo byť v praxi oveľa viac.

Iné špekulácie zase spomínajú presunutie funkcionality fyzických tlačidiel priamo do dotykového displeja, kde sa potrebné ovládacie nástroje aktivujú vďaka použitiu špecifických gest.

Zariadenie pobeží na upravenom operačnom systéme Android, ktorý ponesie unikátny názov M07os. Detaily o technických špecifikáciach či dátume predstavenia zatiaľ nepoznáme. Smartfón sa podľa všetkého nedostane – oficiálnou cestou – mimo ázijský trh.

Smartfón Manta X7
Smartfón Manta X7
Smartfón Manta X7 a prispôsobená klávesnica
Smartfón Manta X7 a prispôsobená klávesnica
Zdroj: mtksj.com via phonearena.com