Úvod Konkurencia Apple Laser v iPhone: Smartfóny od Apple budú zrejme vedieť mapovať ich okolie

Laser v iPhone: Smartfóny od Apple budú zrejme vedieť mapovať ich okolie

8

Kalifornský gigant má vo svojom vlastníctve veľmi zaujímavú a zároveň patentovanú technológiu, ktorá by umožňovala prostredníctvom integrovaného laserového systému budúcim generáciám iPhone zmapovať okolitý priestor. Niečo obdobné využíva pri svojich činnostiach aj americká vesmírna agentúra NASA, polícia či moderní paleontológovia.

Informoval spravodajský web rt.com

Podľa popisu v patente Apple by malo ísť o systém, ktorý je vďaka hardvérovej výbave schopný zbierať priestorové dáta z troch rôznych osí, čo v konečnom dôsledku dáva indície, že z nazbieraných dát následne vyhotoví smartfón detailnú 3D mapu. Aj keď sa niečo tak konkrétne v patente neuvádza, popis tomu viac ako jasne naznačuje.

Napríklad, používateľ bude stáť v miestnosti a namieri lúč lasera, ktorý je generovaný laserovým senzorom, na stenu. Používateľ tak po namierení na tri rôzne body na stene zozbiera vzorky laserových dát. Používateľ môže slobodne pohybovať zariadením medzi vzorkovými bodmi,“ znie časť textu z patentu.

Apple taktiež upozorňuje na niekoľko problémov – napríklad zapratané izby s priveľkým počtom nábytku, čo predstavuje pre obdobnú technológiu efektívne prekážky. Rovnako môže predstavovať potrebné vybavenie pomerne vyššie náklady.

Celé mapovanie by pritom prebiehalo za pomoci špecializovanej softvérovej aplikácii, kde používateľ vyberie mód merania. Na identifikáciu polohy iPhone poslúži buď Wi-Fi konektivita, GPS signál alebo pripojenie k bezdrôtovej sieti mobilného operátora. Aplikácia vďaka zozbieraným vzorkám následne vygeneruje obraz, ktorý zobrazí na displeji, resp. ho používateľ pošle do iných zariadení.

Zdroj: rt.com; Foto: wikimedia.org