Úvod Novinky BMW vyvíja autá, ktoré zaparkujete hodinkami

BMW vyvíja autá, ktoré zaparkujete hodinkami

5

Aje to tu. Chystajú sa ďalšie autonómne autá, tentokrát v dielňach BMW. Lepšie povedané, auto, ktoré samo zaparkuje. i3 Research Vehicle, ako experiment volajú v Google, bude vybavený štyrmi pokročilými laserovými skenermi, ktoré vytvoria 3D obraz okolia. Systém potom identifikuje nebezpečné časti priestoru okolo auta a vyhne sa im.

Zaujímavý koncept, niečo podobné sme už viackrát videli, väčšinou však nie naživo. Na druhú stranu, BMW plánuje v januári na CES 2015 predstaviť funkčný prototyp.

Dáta zozbierané systémom i3 sa majú skombinovať s digitálnymi plánmi budov/parkovísk, aby sa auto vedelo lepšie zorientovať. Vlastník vozidla s touto vychytávkou na palube bude vedieť zaparkovať použitím aplikácie v inteligentných hodinkách (predpokladáme, že s mobilom to bude fungovať podobne). Auto potom samo nájde voľné miesto, natočí volant a zaparkuje aj v niekoľkoposchodovom parkovisku.

BMW podobnú technológiu ukázalo už na CES 2014, kde autonómne autá jazdili po Las Vegas Motor Speedway. Audi minulý rok ukázalo niečo podobné. Ich vozidlá však boli špeciálne upravené pre danú trasu. Na druhej strane, BWM technológia by mohla fungovať prakticky všade.

Čo hovoríte na budúcnosť, v ktorej vám auto samo zaparkuje zatiaľ čo vy už budete nakupovať?

Zdroj: T