Úvod Novinky Uhádnete, ktorý mobilný telefón bol vôbec prvý s farebným displejom?

Uhádnete, ktorý mobilný telefón bol vôbec prvý s farebným displejom?

33

Šanca, že čítate tento článok na farebnom displeji je v dnešnej dobe sto percentná. Smartfóny, tablety notebooky…všetky zariadenia sú vybavené farebným zobrazovacím panelom a rozdiely vnímame len v technológii výroby, rozlíšení či jasu.

V 90. rokoch to však  také farebné nebolo nebolo.

Vtedajšie mobilné telefóny dosahovali zobrazovací vrchol monochromatickými displejmi často s typickým zeleným podsvietením a v roku 1998 sa to rozhodla zmeniť spoločnosť Siemens.

V tomto roku sa na verejnosti objavil Siemens S10, ktorý je považovaný za vôbec prvý mobilný telefón s farebným displejom, aj keď sa vôbec nedalo hovoriť o miliónoch farbách ako dnes.

Trochu primitívny displej zobrazoval len štyri farby – červenú, zelenú, modrú a bielu, pričom sa ale jednalo o malú „farebnú“ revolúciu.

Siemens-S10-launched-in-1998

Spoločnosť Nokia však v roku 2000 zobrala farebný displej vážnejšie a predstavila špičkový komunikátor, Nokia 9210, ktorá ponúkala až 640200 pixelov s paletou 4096 farieb.

Hranie hier, prehliadanie internetu a fotografií tak dostalo nový rozmer.

nokia_9210

Komunikátor od Nokie bol ale drahý a určený len pre špecifickú skupinu zákazníkov. Za prvý, komerčne úspešný a masám populárny mobilný telefón s farebným displejom môžeme určiť Ericsson T68.

Aj keď sa pri trhovom štarte predával až za  600 dolárov, bola to dobrá investícia. Ericsson T68 bol kompaktný, dizajnovo veľmi príťažlivý a  jeho displej mal 256 farieb s rozlíšením 101 x 80 pixelov.

ericsson-t68

Pamätáte sa ešte na svoj prvý mobilný telefón s farebným displejom? Aký to bol model a boli ste s ním spokojní? 

zdroj: PA