Úvod Novinky Google Google vyplatí 19 miliónov dolárov ako kompenzáciu za neautorizované in-app nákupy

Google vyplatí 19 miliónov dolárov ako kompenzáciu za neautorizované in-app nákupy

10

Už dávnejšie sa na stranu spoločnosti Google zosypala vlna kritiky za slabé zabezpečenie, respektíve nedostatočné informovanie o možnosti nákupov v inak bezplatných aplikáciach a hrách.

Sťažovali sa hlavne rodičia, ktorých deti používali ich smartfóny a tablety zväčša na hranie hier, v ktorých bola možnosť dodatočného nákupu rôznych atribútov a deti tieto možnosti patrične využili.

Rodičia tak prišli často o nemalé sumy, ktoré ich deti minuli v hrách.

Google sa dohodol s Federálnou obchodnou komisiou (FTC) na náhrade škody dotknutým rodičom a subjektom, medzi ktorých bude prerozdelená suma v celkovej výške až 19 miliónov dolárov.

Či táto suma v skutočnosti aj odzrkadľuje reálne škody je však otázne. Google ďalej v blízkej budúcnosti zmení fakturačný systém v Google Play tak, aby získal jednoznačný súhlas od vlastníka zariadenia v prípade použitia in-app nákupov.

inapp

V minulosti napríklad stačilo uviesť prístupové heslo iba raz, následne ste ďalších 30 minút mohli „nakupovať“ bez jeho zadania. V pop-up okne, ktoré vyžadovalo heslo pri nákupe taktiež chýbala informácia o konečnej cene.

Federálna obchodná komisia tak obvinila Google z nekalých obchodných praktík a rozhodla, že bolo pre deti až príliš jednoduché autorizovať platby.

Google však nie je prvá spoločnosť s takýmto problémom.

Začiatkom roka musela spoločnosť Apple vyplatiť 32,5 milióna dolárov rodičom v súvislosti s in-app nákupmi ich detí v iOS App Store.

Je suma prehnaná a mali byť rodičia obozretnejší alebo naopak, dávate plnú vinu spoločnosti Google?

zdroj: DigitalTrends