Úvod Novinky Poradíme vám na čo si dať pozor pri kúpe mobilu z druhej...

Poradíme vám na čo si dať pozor pri kúpe mobilu z druhej ruky

22

Mobilné telefóny, smartfóny, tablety…dnes už štandardná výbava snáď každého človeka, je na trhu veľmi žiadaným artiklom. Na výber máme množstvo značiek, veľkostí alebo kategórií mobilných telefónov, ktoré si je možné zaobstarať za rôzne sumy vzhľadom na špecifikáciu, výrobcu, vlastnosti a podobne.

Pri kúpe mobilného zariadenia máme dnes niekoľko možností. Môžeme sa uchýliť k operátorom, ktorí často ponúkajú mobilné telefóny za zvýhodnených podmienok pri mesačných programoch a pod., ďalšou možnosťou je kamenná predajňa, kde môže byť cena relatívne vysoká oproti napr. e-shopom, kde je cena prijateľnejšia, no v kontraste s prípadnou reklamáciou, ktorú v kamennom obchode spravidla vybavíte rýchlejšie a hladšie.

Poslednou možnosťou je zaobstarať si mobilný telefón z druhej ruky.

Logicky o tejto kúpe rozhoduje cena, ktorá hlavne v prípade najnovších modelov mobilných telefónov môže klesnúť k oveľa prijateľnejšej hranici. Najobľúbenejším „trhom“ takýchto zariadení sú rôzne internetové bazáre, inzertné webové stránky a podobne. Poďme sa pozrieť na to, na čo by ste si mali dávať pozor pri kúpe „ojazdeného“ mobilu, alebo tabletu.

 

Čas

Ak už si vyberiete konkrétny model mobilného telefónu a začnete prehľadávať všetky ponuky inzertných portálov, určite si nepozrite jednu – dve ponuky ale venujte dostatok času aj niekoľkým inzerátom. Získate tak určite lepší prehľad o cenovej relácii, respektíve rozpätí, v ktorom sa daný mobil s danými parametrami a dĺžkou používania pohybuje.

Určite sa vyhnite výrazne cenovo výhodným inzerátom a obísť by ste mali aj najlacnejšiu ponuku. Môže sa jednať o napodobeninu zariadenia, čo sa stáva hlavne pri drahších modeloch alebo sa ho predávajúci snaží rýchlo zbaviť z rôznych dôvodov, či už skrytá vada alebo zariadenie pochádza z krádeže. Nie je to pravidlo, no budete si istejší.

 

Veľa fotiek, veľa informácií

Seriózna ponuka používaného mobilného telefónu určite nie je spojená s jednou fotografiou. Čím viac fotografií, tým lepšie. Môžete si tak pozrieť stav zariadenia (škrabance na displeji a krytoch, stopy po páde, oxidácia konektorov pri „prípadnom utopení“ v minulosti.)

Je len na vás, aký stav vyžadujete. Pár škrabancov na zadnom kryte je napr. pri ročnom používaní normálne a zároveň tak máte priestor na vyjednávanie o cene.

Svoju pozornosť ďalej venujte textu samotného inzerátu. Ak je predávajúci seriózny, nemá problém k mobilu poskytnúť originálnu krabičku, príslušenstvo, doklad o kúpe či záručný list. Ak sa nachádzajú aj na fotografiách, ste na dobrej ceste ku kúpe svojho vytúženého mobilného telefónu, alebo tabletu.

Overenie čísla IMEI je nutnosť

Seriózny predajca ďalej nemá problém so zverejnením svojho telefónneho čísla a takisto prostredníctvom neho bude s vami komunikovať. Vyhnite sa ponukám iba s mailovou adresou či s poznámkami „na tel. a sms nereagujem“.

Poznáte web lopkar.sk? Nebojte sa vypýtať si od predávajúceho IMEI číslo zariadenia a na tomto webe ho zadajte do vyhľadávania. Obsahuje databázu kradnutých mobilných telefónov, ktoré tam denne nahlasujú samotní poškodení.

 

Cena je základ

Predaj z „druhej“ ruky má oproti operátorom či kamenným predajniam nespornú výhodu. Môžete vyjednávať o konkrétnej cene. Ak už ste s predávajúcim telefonovali a doladili ste s ním detaily predaja, (IMEI číslo, prečo zariadenie predáva, či vám stav vyhovuje, spôsob prevzatia, platby a pod.) na záver skúste znížiť cenu aj keď iba o pár eur.

Odvolajte sa napríklad na horší stav zariadenia, jeho starší vek a pod. Predávajúci má často vytvorenú rezervu pre takéto prípady a s licitáciou ceny zväčša už tak trochu počíta. Všetko to ale závisí od vašich komunikačných schopností a ochote, respektíve neochote predávajúceho.

 

Platba a doručenie

Najideálnejšie by bolo, ak by sa predávajúci nachádzal niekde v blízkosti vášho pôsobenia. Mohli by ste sa s ním stretnúť a zariadenie si vyskúšať tak povediac „naživo“.

Ak prejavíte záujem o osobné stretnutie a predávajúci vás odbije, môže to signalizovať nekalé praktiky a opäť by ste sa mali poobzerať po inej ponuke.

Aj keď je Slovensko relatívne malé, cestovať z Bratislavy do Košíc kvôli mobilnému telefónu nie je zrovna ekonomicky a časovo výhodné. Najskôr teda prelustrujte svoje kontakty na sociálnych sieťach, v mobile alebo v rodine. Možno natrafíte na dobrého známeho, sesternicu z tretieho kolena alebo niekoho iného blízkeho, ktorý v blízkosti miesta bydliska predávajúceho študuje, pracuje alebo daným miestom pravidelne prechádza.

Tých pár eur za poistenie stojí za to

Oboznámte ho so všetkými detailami a poproste ho, či by prevzatie nevybavil vo vašom mene samozrejme s tým, že o tom informujete aj predávajúceho. „Vaša predĺžená ruka“ tak bude mať mobilný telefón v ruke naživo, môže otestovať jeho funkčnosť a poprípade s vami telefonicky konzultovať detaily či prípadné komplikácie.

Ak osobné stretnutie nie je možné, určite peniaze neposielajte vopred. Dohodnite sa na poštovej dobierke poprípade využite služieb kuriéra s tým, že odporúčame zariadenie pri preprave poistiť. Jedná sa o navýšenie doslova o pár eur, tie vám však môžu ušetriť množstvo problémov pri poškodení zariadenia pri preprave.

 

Otvorím krabicu, tam kameň

Ak ste boli pri nákupe maximálne opatrní a dodržali ste spomínané zásady o pár riadkov vyššie, malo by byť všetko v poriadku. Podvodníci sú však všade a sú čoraz sofistikovanejší.

Určite zásielku s vašim mobilným telefónom otvorte hneď po prevzatí priamo na pošte. Ak zistíte, že v balení nie je to čo ste očakávali, poprípade je mobilný telefón poškodený, informujte o tom zamestnancov pošty. Poradia vám ako problém riešiť a následne kontaktujte políciu, ktorej ozrejmíte všetky detaily predaja aj s údajmi o predajcovi. (tel. číslo, bydlisko, stránka inzerátu, mailová komunikácia a pod.).

Kupovali ste niekedy mobilný telefón prostredníctvom internetového bazáru? Prebehlo všetko hladko? Vaše skúsenosti uvítame v diskusii!