Úvod Novinky Vedci vynašli displej telefónu, ktorý sa nikdy nerozbije

Vedci vynašli displej telefónu, ktorý sa nikdy nerozbije

12

Akvám váš telefón spadne na chodník, alebo na cestu, je dosť pravdepodobné, že keď ho zodvihnete, pozerať sa budete na pavučinu popraskaného skla. To sa už čoskoro možno stane minulosťou a to vďaka objavu vedcov z University of Akron.

Použitím priehľadnej vrstvy elektród na polymerovom podklade sa im podarilo vyrobiť sklo, ktoré je oveľa tvrdšie a ohybnejšie než to, čo používajú výrobcovia dnes. Momentálne sa totiž používa špeciálny náter – oxidom cínu dopovaný oxid india (ITO). Cena za tento materiál neústále stúpa a podľa mnohých testov nie je až taký efektívny.

sklo
Nový materiál by mohol zabrániť rozbitiu displeja

Nový materiál, ktorý momentálne testujú v University of Akron nestratil na sile, ani ohybnosti a to ani po 1000 ohnutiach. Okrem toho je priehľadnejší ako ITO. Vďaka tomu, že je tento materiál tak ohybný sa dá oveľa jednoduchšie skladovať – v tubách – pričom proferom Yu Zhu zo spomínanej univerzity tvrdí, že nový materiál predstavuje skutočnú revolúciu pre trh so smartfónmi.

Momentálne je však projekt v testovaní, no ak by výskum potvrdil teoretické očakávania, pre tých z nás, ktorým telefóny padajú častejšie, než by bolo zdravé, by to bol ako dar z čistého neba.

Upozornil na to server PhoneArena.