Úvod Novinky Za sťahovanie vás predsa len nebudú trestne stíhať, no len do škody...

Za sťahovanie vás predsa len nebudú trestne stíhať, no len do škody 266€

69

Spomínate si na to, ako parlament zatrhol zmeny, ktoré navrhol pán poslanec Beblavý? Ten sa snažil úplne zrušiť možnosť trestne stíhať slovenských občanov za stiahnutie filmu, seriálu či albumu. Táto zmena však neprešla, no vyzerá to tak, že Ministerstvo spravodlivosti už má vlastný plán, ako zákon upraviť na slovenské pomery. Trestne stíhať vás náš štát začne až po tom, ako prekročíte spôsobenú škodu vo výške 266 eur.

Pokiaľ si film alebo hudbu sťahujete naozaj raz za uhorský rok, nemáte sa čoho báť. Ak vám však na torrentoch, resp. na iných riešeniach „beží“ naraz aj niekoľko sťahujúcich sa filmov, podľa nového návrhu by tam problém mohol byť. Hodnota multimediálnych súborov, ktoré boli stiahnuté z iných než oficiálnych zdrojov by nemala prekročiť sumu 265 eur. Na pripravovanú novelu zákona, na ktorej pracuje Ministerstvo spravodlivosti upozornili Hospodárske noviny.

Ministerstvo by malo verejnosti poodhaliť aj vzorec, podľa ktorého sa bude takáto vzniknutá škoda počítať. Do vzorca by sa mali pripočítať všetky diela, ktoré sa používateľovi dokážu ako stiahnuté z neoficiálnych zdrojov a to bez časového obmedzenia.

Informoval o tom server Pravda.

Vďaka za tip, Pavol!