Úvod Novinky Samsung Z: Prvý smartfón s operačným systémom Tizen

Samsung Z: Prvý smartfón s operačným systémom Tizen

11

Najväčší výrobca smartfónov na svete, Samsung, dnes predstavil nový smartfón s označením Samsung Z, ktorý bude prvým komerčne dostupným smartfónom s operačným systémom Tizen na svete.

Zariadenie sa svojimi špecifikáciami radí medzi high-endy. Ponúka totiž 4,8 palcový AMOLED displej s HD rozlíšením (1 280 x 720), štvorjadrový procesor s jadrami o takte 2.3GHz, 2GB operačnej pamäti RAM, 16GB vnútornej pamäti a zadný 8MPix fotoaparát.

Po stránke konektivity sa nemusí hanbiť za LTE v konfigurácii 150/50Mbps, WiFi 802.11 a/b/g/n HT40 s MIMO 2×2, GPS a GLONASS. Nechýba ani NFC, ovládanie cez infračervený port a zaujímavosťou je aj snímač odtlačkov prstov, ktorý je umiestnený na zadnej strane, hneď pod fotoaparátom.

Informácie o špecifikáciách zakončíme s batériou, ktorá je dodávaná v kapacite 2 600mAh a rozmeroch, ktoré sú v prípade Samsung Z 138,2 x 69,8 x 8.5 milimetrov.

Najväčšou zaujímavosťou tohto telefónu je samotný operačný systém, ktorý je v tomto prípade Tizen vo verzii 2.2.1. Tizen vznikol ešte v septembri 2011 a to spojením operačných systémov MeeGo a LiMo.

Nový Samsung Z sa začne predávať najskôr v Rusku a to v treťom štvrťroku tohto roka. Presný dátum, ani cenu výrobca nešpecifikoval.