Úvod Novinky Slovenský politik chce skoncovať s trestnosťou sťahovania filmov a seriálov

Slovenský politik chce skoncovať s trestnosťou sťahovania filmov a seriálov

61

Slovenskom v uplynulých týždňoch poriadne zatriasla správa o tom, že všetko sťahovanie, z populárnych úložísk, alebo torrentov bude v prípade, ak na to nemáte súhlas od autora daného diela trestné.

Zatočiť s tým chce poslanec Miroslav Beblavý, ktorý už v piatok predložil do Národnej rady SR novelu trestného zákona, ktorá túto trestnosť úplne ruší.

Informoval o tom server DSL.sk.

Sťahovanie filmov, seriálov a hudby je od 10. apríla, kedy tak určil Súdny dvor EÚ definitívne trestné aj na Slovensku. Návrh poslanca Beblavého pritom jasne definuje, že ak si seriály, alebo filmy stiahnete z nelegálnych zdrojov, ako povedzme z Ulož.to pre osobnú potrebu, nebude sa jednať o trestný čin.

„Návrh zákona vychádza zo zásady, že trestať je potrebné poskytovateľov a predajcov nelegálneho obsahu, nie klientov (t. j. tých, ktorí si ho stiahnu alebo kúpia). Predkladateľ je tiež presvedčený o nutnosti dodržiavania zásady subsidiarity trestnej represie. Trestné právo by malo na protiprávne konanie reagovať až v tých najzávažnejších prípadoch,“ zdôvodňuje návrh novely v dôvodovej správe poslanec Beblavý.

Viac sa dočítate na serveri DSL.sk. Jedno je však jasné, Slovensku a ľuďom slovenského internetu svitá na lepšie časy. Porušili ste už od 10. apríla zákon?