Úvod Novinky Android Oracle vyhral súd proti Google o využívaní Javy v Androide

Oracle vyhral súd proti Google o využívaní Javy v Androide

5

V roku 2010 sa firma Oracle pustila do súdneho sporu s Google kvôli okopírovaniu 37 Java API a ich implementovaniu do operačného systému Android. Samotná Java síce na začiatku patrila spoločnosti Sun Microsystems, Oracle ju však pred časom odkúpil.

Informoval o tom server AndroidAuthority.

V máji 2012 to vyzeralo tak, že celý spor sa čoskoro ukončí, a to v prospech Google, keďže sudca rozhodol, že štruktúra Java API nemohla byť patentovaná, a teda ani použitá v súdnom spore. V tom čase sa zdalo, že Google celú vec vyriešil. Opak je však pravdou. Bol to iba začiatok.

Včera bolo oznámené, že pôvodný rozsudok v prospech Google bol zrušený. Traja sudcovia rozhodli, že „poradie príkazov ktoré sú súčasťou API môžu obsahovať časti, ktoré by sa dali patentovať.“ Je jasné, že veci sú momentálne ďaleko od vyriešenia. Oracle žaluje Google o jednu miliardu dolárov za škody, spôsobené neoprávneným využitím ich patentu. Proces sa teraz presúva späť na Americký Okresný Súd v San Franciscu, čo znamená že je len otázkou času, než sa obe spoločnosti opäť pustia do boja.

Po skončení konfliktu už pravdepodobne firmy nebudú pokračovať ďalšími žalobami a všetko sa skončí, narozdiel od vojny medzi Apple a Samsungom.

Otázkou teda je, mali by byť API predmetom patentových súdnych sporov, alebo to iba spomalí celkový pokrok? Ak chcete vedieť viac, prečítajte si tento 63-stranový dokument a môžete sa rozhodnúť sami.