Úvod Novinky Mikro generátor bude v budúcnosti poháňať nositeľné zariadenia pomocou telesného tepla

Mikro generátor bude v budúcnosti poháňať nositeľné zariadenia pomocou telesného tepla

2

Súčasné nositeľné hi-tech zariadenia, čiže inteligentné hodinky, náramky, fitness zariadenia a podobne, dokážu svojmu majiteľovi slúžil len po dobu, kým sa v nich nevybije batéria.

Aj keď smart hodinky a náramky dokážu vydržať na jedno nabitie aj niekoľko dní, predsa len Vás nabíjanie neminie a zákon schválnosti hovorí, že sa Vám vybijú zrovna vtedy, keď ich najviac potrebujete.

V blízkej budúcnosti by sme však nemuseli tieto zariadenia nabíjať vôbec.

Tím vedcov z kórejského inštitútu pre vedu a technológie (KAISTpracujú na veľmi malom generátore, ktorý dokáže premieňať telesné teplo na elektrickú energiu.

Na rozdiel od iných obdobných pokusov, tento generátor je vyrobený z ľahkého a flexibilného termoelektrického materiálu, ktorý je zapustený priamo do špeciálnej sklenenej tkaniny.

Vedúci výskumného tímu, Byung Jin Cho hovorí:

Toto je úplne nový a revolučný spôsob, akým sme pristupovali k dizajnu generátora. Rovnako sa nám podarilo výrazne znížiť váhu nášho generátora, ktorá je dôležitým prvkom pri nositeľných elektronických zariadeniach.

Elektrický generátor vyrobený z anorganických materiálov ako sú tieto má oveľa vyššiu účinnosť ako tie bežné, vyrobené z materiálov organických. Sklenená tkanina minimalizuje tepelné straty a maximalizuje výkon generátora, pričom zostáva zachovaná jeho pružnosť a kompaktnosť.

wearable-generator-lede02

Pochopiteľne ešte nejakú dobu potrvá, kým sa niečo obdobné dostane do komerčného využitia, vedci však do generátora vkladajú veľké nádeje a v budúcnosti by mal byť bežnou súčasťou náramkov nositeľných zariadení, čiže budú dobíjané len tým, že ich nosíte.

zdroj: engadet