Úvod Novinky Zamestnanci francúzskeho Orangeu páchajú samovraždy, na vine majú byť pracovné podmienky

Zamestnanci francúzskeho Orangeu páchajú samovraždy, na vine majú byť pracovné podmienky

3

Svet technológií je vo veľa prípadoch veľmi pekný, moderný, rýchly a plný pozitívnych prekvapení. Nemôžeme však zabudnúť ani na to, že za všetkým stoja ľudia, ktorí tieto technologické zázraky musia zrealizovať. Rýchlosť, ktorou sa ženieme vpred však má nepriaznivý dopad na nejedného zamestnanca akejkoľvej technologickej firmy.

Až desať zamestnancov francúzskeho telekomunikačného operátora Orange malo od začiatku roka spáchať samovraždu, pričom až osem z týchto samovrážd má mať priamu spojitosť s pracovnými podmienkami v danej spoločnosť. Britský denník The Guardian sa obáva, že sa vracia vlna samovrážd z rokov 2008 a 2009, keď si na život siahlo až 35 ľudí.

Oproti celému minulému roku, keď si na život siahlo 11 ľudí sa jedná o obrovský nárast. O situácii u francúzskeho operátora sa vyjadril aj francúzsky minister zdravotníctva, Marisol Touraine, ktorý opísal správy o samovraždách ako „znepokojujúce“ a vyzval operátora, aby podnikol nutné zmeny.

Bývalý šéf francúzskeho Orangeu, Didier Lombard, rezignoval po tom, ako si v rokoch 2008 a 2009 na život siahlo 35 ľudí. Po tom, ako počet samovrážd prirovnal k „momentálnej móde“ bol ostro kritizovaný a nakoniec sa musel verejne ospravedlniť.

 

„22 000 ľudí prepustím po dobrom, alebo po zlom, dverami, alebo oknom“
– Didier Lombard, bývalý šéf francúzskeho Orangeu

 

Francúzske noviny Le Parisen odkryli Lombardove plány znížiť počet zamestnaných o 22 000, pričom k tomuto vyhláseniu bývalý šéf dodal, „spravím to po dobrom, alebo po zlom, dverami, alebo oknom.“ Lombard neskôr poprel, že by jeho jednanie malo čokoľvek spoločné so samovraždami a jeho prípad aj naďalej ostáva vo vyšetrovaní.

Vo Francúzsku si na život siahne 14,7 ľudí zo 100 000, čo je v porovnaní s Európskym priemerom – 10,2 ľudí na 100 000 – oveľa viac. V spomínanej krajine každý deň spácha samovraždu približne 27 ľudí – až 10 000 každý rok – pričom až 400 z nich má priamu spojitosť s prácou.