Úvod Novinky HTC One (M8) vs. Samsung Galaxy S5

HTC One (M8) vs. Samsung Galaxy S5

20

Len pred pár minútami sme boli svedkami predstavenia nového top modelu taiwanského výrobcu HTC so známym označením One.

Ako inak, má byť priamou konkurenciou taktiež nedávno predstaveného smartfónu Samsung Galaxy S5 a pobije sa s ním, ako aj s inými smartfónmi o priazeň prípadných kupujúcich.

Samsung Galaxy S5 sa začne na Slovensku predávať 11. apríla, pričom konkurenčné HTC One až niekedy v máji. Pozrite sa s nami sa porovnanie hlavných špecifikácií a vlastností oboch zariadení, ktoré Vám môže pomôcť pri prípadnom rozhodovaní sa.

 

1

Displej

[table id=14 /]

Oba displeje majú takmer rovnakú veľkosť s rozdielom 0,1 palca, oba majú full HD rozlíšenie, hodnota ppi je o niečo lepšia pri HTC a obaja výrobcovia zostali pri svojich obľúbených typoch zobrazovacích panelov (Samsung SuperAMOLED, HTC SuperLCD 3).

Rozdiel v kvalite zobrazovania tak ukážu až prvé detailnejšie recenzie, všeobecne známe sú však fakty o napríklad dokonalejšej „čiernej“ alebo lepších pozorovacích uhloch pri Super AMOLED displejoch na rozdiel od LCD panelov, ktoré ponúkajú vernejšie zobrazenie farieb a lepšiu životnosť a vyváženú spotrebu energie.

 

18

CPU a GPU

[table id=15 /]

Aj pri parametroch výkonu sú si zariadenia veľmi podobné, pričom HTC One ponúka mierne pomalší takt s výnimkou modelov určených pre Áziu a Čínu.

Papierovo je však Galaxy S5 predsa len o niečo rýchlejšia, čo však v reálnom používaní nemusí nič znamenať. Ďalšie faktory, ako je napríklad operačný systém a softvérové ​​požiadavky výrobcu budú mať hlavný vplyv na výkon a rýchlosť oboch zariadení. Jedno je však isté. Pomalé nebude ani jedno zariadenie.

HTC-One-M8-CPU-speed-comparison

 

7

Fotoaparát

[table id=16 /]

Veľký rozdiel je naopak na poli zachytávania zážitkov. Obe zariadenia používajú rozdielnu technológiu, rozdielny prístup k „dôležitosti pixelov“ ako aj v spracovaní obrazu.

16 Mpix fotoaparát Galaxy S5 sa chváli najrýchlejším zaostrovaním z pomedzi smartfónov, pričom zaostrovanie HTC One je o polovicu rýchlejšie ako pri predošlej generácii.

Obe zariadenia ponúkajú selektívne zaostrovanie s udávaním hĺbky obrazu. Samsung to ale vykonáva softvérovo spájaním rôznych snímkov kontrastných miest, HTC naopak, používa hardvér, druhú kameru špeciálne určenú pre túto funkcionalitu.

Oba snímače ponúkajú optickú stabilizáciu obrazu, množstvo režimov fotografovania, HTC však stráca pri videu. 4 milióny pixelov jednoducho nestačia na zachytenie 4K videa.

 

5

Ostatné špecifikácie

[table id=17 /]

Ukladací priestor ako aj pamäť RAM je na rovnakej úrovni a nechýba ani slot na micro SD karty. Rozdiel je v batérii, ktorú Galaxy S5 ponúka väčšiu, HTC sa však vyjadrilo, že nová generácia HTC One vydrží až o 40 percent dlhšie ako predošlá generácia.

HTC taktiež predstavilo extrémny úsporný režim, ktorý sa dá porovnať s tým pri Galaxy S5. Unikátne vlastnosti? Možno dáte prednosť snímaču odtlačkov prstov a vode odolnosti, hudobných nadšencov možno priláka technológia BoomSound, ktorá je až o 25 percent „hlučnejšia“ ako predošlá generácia.

Kreatívnych fotografov zase môže prilákať duálna kamera HTC.

  • Rozmery HTC One – 146.36 x 70.6 x 9.35 mm, 160 gramov
  • Rozmery Samsung Galaxy S5 – 142 x 72.5 x 8.1 mm, 145 gramov

Určite pri rozhodovaní zohrá rolu aj užívateľské prostredie zariadení, ktoré je dostatočne odlišné. TouchWiz Samsungu ponúka množstvo rôznych funkcií, widgetov a animácií spolu so Samsung aplikáciami na čele s S Health, ktorá sa postará vďaka vstavanému snímaču srdcovej frekvencie o komplexné sledovanie vášho zdravia.

Sense 6.0 je jednoduchšie, minimalistickejšie, tvorcovia však pridali možnosti zmeny prostredníctvom farebných tém, a Sense 6.0 kladie dôraz na funkciu BlinkFeed, ktorá Vám predostre všetky najnovšie správy rovno pred oči spolu s odporúčaním napríklad najlepšej reštaurácie v okolí vďaka spolupráci so službou Foursquare.

Ktorý je lepší nevieme. V našej komunite o tom však môžete rozhodnúť Vy prostredníctvom ankety nižšie. Jej výsledky priebežne zverejníme.

zdroj: AA