Úvod Dohady Google roboti by mohli v budúcnosti pracovať na montážnej linke pre iPhony

Google roboti by mohli v budúcnosti pracovať na montážnej linke pre iPhony

3

Google si za posledné mesiace privlastnil pod svoje veľké krídla 8 spoločností, ktoré sa zaoberajú predovšetkým robotikou. Nechýba medzi nimi ani pomerne populárny Boston Dynamics, ktorý v minulosti údajne spolupracoval s Pentagonom, a jeho hrôzostrašne vyzerajúci roboti na čele s „BigDogom„, resp. záhadná spoločnosť DeepMind. Pri prílive týchto informácií sa začala čoraz viac na verejnosti objavovať  veľká otázka „načo nám budú roboti?„. Odpoveď však nenechala na seba dlho čakať – internetový gigant práve jednu z viacerých možných posiela.

Neznámy, vraj oboznámený zdroj mal poskytnúť spravodajskému webu The Wall Street Journal informácie, že dlhoročný partner Apple spolupracuje s Google na automatizácii montážnych liniek.

Google roboti by tak mali v budúcnosti nahradiť niekoľkých pracovníkov vo Foxconn – v taiwanskej spoločnosti, ktorá kompletizuje niektoré Apple produkty. Na projekte sa má pracovať už nejaký ten mesiac, je v ňom dokonca zainteresovaný i bývalý vice-prezident oddelenia pre mobilný a digitálny obsah v Google a otec operačného systému Android „Foxconn spolupracuje od minulého roka s Andy Rubinom na realizácii robotickej vízie americkej spoločnosti„. Väčšina elektro-montáže sa tam momentálne vykonáva manuálne.

Výrobca Foxconn potreboval prevádzkovať 100 montážnych liniek 24-hodín denne aby dokázal zložiť 500,000 kusov iPhone 5S v priebehu jedného dňa. Jeden iPhone pritom reprezentuje prácu 600 pracovníkov. Informoval web 9to5mac.com s odvolaním sa na The Wall Street Journal.

NAJNIŽŠIA CENA APPLE iPHONE 5S:

Neznámy zdroj ďalej uviedol, že na lacnejšom modely iPhone 5C muselo uskutočniť svoju zložitejšiu či jednoduchšiu prácu približne o 100 pracovníkov menej, nakoľko si nevyžaduje komplexnosť produktu oproti vlajkovej lodi Apple väčšiu pozornosť. Celkovo tak má, podľa dostupných informácií, Foxconn – s centrálou na Taiwane – zamestnávať v Číne viac ako 1 000 000 pracovníkov.

Používanie robotov ako náhradu za ľudských pracovníkov bude ďalšou veľkou vecou v technologickom priemysle. Nie len Google, ale aj viacero veľkých technologických spoločností, ako napríklad Microsoft a Amazon, taktiež vyvíja robotickú technológiu na ukoristenie budúcich príležitostí k rastu.“ prezradil analytik Wanli Wang.

VIDEO – ROBOT „BIGDOG“ V AKCII

Zdroj: wsj.com via 9to5mac.com