Úvod Novinky ŠTÚDIA: Skúsenejší užívatelia odchádzajú od Androidu, preferujú iOS

ŠTÚDIA: Skúsenejší užívatelia odchádzajú od Androidu, preferujú iOS

19

Nová štúdia od Foolprof poukazuje na veľmi zaujímavý poznatok – čím viac smartfónov užívatelia vlastnili, tým viac preferujú operačný systém od Apple a menej ten od Google. V štúdii boli užívatelia rozdelení do troch rôznych kategórií s počtom 150 respondentov v každej. Prvá kategória hovorí o tých, ktorí majú svoj vôbec prvý smartfón, v druhej vlastnia už druhý a v tretej tretí.

Výsledok štúdie dáva jasne najavo, že majitelia úplne prvého smartfónu okúsia v najväčšej miere operačný systém Android. Nie je sa čomu ani čudovať. Veľké množstvo výrobcov totiž vkladá práve tento tzv. „open-source“ systém, s logom zeleného polo-robota, do svojich mobilných produktov, takže v konečnom dôsledku majú potenciálni zákazníci naozaj z čoho vyberať. Veľkú rolu taktiež hrá aj cena, nakoľko ide o neskúsených užívateľov, investujú skôr do cenovo-dostupnejšieho smartfónu, aby zistili, či im to vlastne „sadne“. No ich preferencie sa časom menia. Poďme však rovno k percentuálnym podielom; štúdia poskytuje tieto čísla: 19% respondentov (zo 150) v prvej kategórii vlastní iPhone, toto číslo ale v druhej kategórii rastie – tam ho vlastní už 29% respondentov (zo 150), v tretej kategórii dokonca až 37% (zo 150). Pri Androide tento podiel z kategórie do kategórie mierne klesá. V prvej kategórii vlastní Android smartfón ohromujúcich 65% respondentov, v následujúcej 54% a v poslednej, tretej menej ako polovica – 49%.

Respondenti v štúdii prezradili aj to, akú platformu chcú ako ďalšiu – tzn. akoby sa rozhodli pri ďalšej príležitosti vybrať si. Želanie pravdepodobne vychádza z doterajších skúsenosti; čiže nie sú spokojní s tým, čo teraz majú, tak by pre zmenu radi vyskúšali inú platformu. V tretej kategórii by viac ako polovica zo súčasných majiteľov iPhone nepristúpila na zmenu. Pri majiteľoch Android smartfónu (49% zo 150 respondentov) je v tejto istej kategórii percentuálny podiel takmer identický, avšak s tým rozdielom, že toto číslo z kategórie na kategóriu klesá, čo pri iPhone naopak rastie.

Zdroj: foolprof.co.uk via ubergizmo.com
Foto: foolprof.co.uk