Úvod Novinky ÚVAHA: Čo ma najviac hnevá na smartfónoch a tabletoch

ÚVAHA: Čo ma najviac hnevá na smartfónoch a tabletoch

43

Je tu rok 2014 a s ním pomaly prichádzajú nové vlajkové lode popredných výrobcov smartfónov, ktoré na ďalších dvanásť mesiacov predurčia vývoj tohto rýchlo rastúceho odvetvia priemyslu.

Už teraz vieme, čo môžeme očakávať. Krajšie displeje s lepším rozlíšením, výkonnejšie procesory, nové verzie nadstavieb pre Android, lepšie fotoaparáty, nové, zaujímavé dizajny a okrem iného určite aj prvé zakrivené a flexibilné lastovičky.

Nemôžem povedať, že sa na tieto vylepšenia neteším, ale problém je, že sa už pomaly ale isto stávajú pravidlom. Každoročne sa prekračujú hranice, udávajú sa nové trendy, reklamné kampane nás presviedčajú, ako veľmi potrebujeme nové smartfóny s osemjadrovými 2,5 GHz procesormi, 4GB pamäte RAM a ako ľahko sa dajú baliť baby pomocou inteligentných hodiniek, prípadne ako super vyzerajú naše obľúbené aplikácie na desaťpalcovej obrazovke.

NAJNIŽŠIA CENA LG G2:

A hneď na začiatok treba podotknúť, že je to všetko chvályhodné. Je úplne super sledovať, ako trh so smartfónmi za posledných päť – šesť rokov ožil. Predtým to bola samá Nokia a dnes sa dá vyberať z desiatok rôznych firiem. Navyše, k dispozícii je také kvantum modelov, že v súčasnosti si už každý nájde ten svoj ideálny mobil, tablet a čokoľvek na čo si spomenie.

Je tu však niekoľko vecí, ktoré sú sústavne vnímané ako problém a na ktoré žiadna firma aj po rokoch nekladie dôraz. Áno, náš smartfón, ktorý nosíme denne vo vrecku má od dokonalosti ďaleko a zdá sa, že aj tablety sa od predstavenia prvého iPadu vôbec nezmenili. Stále sú to tie veľké dotykové placky, ktoré nápadne pripomínajú dosku na krájanie zeleniny.

 
Uniformita smartfónov

No nie sú rovnaké?
No nie sú rovnaké?

To ma vedie hneď k prvej veci, ktorá ma neuveriteľne hnevá. Kedysi bola síce funkcionalita všetkých telefónov prakticky rovnaká a zahŕňala volanie, SMS-kovanie a hranie hier typu Gravity Defied, ale čo sa týka dizajnu, bolo to trochu o inom. Výrobcovia sa vážne vyhrali, a tak sme si mohli vybrať medzi klasickými mobilmi, štýlovými véčkami, vysúvačkami, hernými telefónmi ktoré skôr pripomínali PSP, telefónmi s numerickou alebo qwerty klávesnicou a tak ďalej…

Dizajnové oddelenia popredných výrobcov smartfónov dnes pravdepodobne zívajú prázdnotou, pretože od predstavenia originálneho iPhonu v roku 2007 sú všetky takmer na nerozoznanie. Iste, líšia sa napríklad veľkosťou alebo umiestnením tlačidiel, ale ak si vedľa seba postavíme desať rôznych vlajkových lodí, bude to stále o tom istom. Obrazovka, predná kamera, nejaký senzor a reproduktor na telefonovanie.

NAJNIŽŠIA CENA GOOGLE NEXUS 5:

Otázka znie: „Kto za to môže?“ No a odpoveď je jednoduchá. My. Už aj najmenšiu odlišnosť väčšina z nás okamžite ihneď zatratí. Zakrivený displej? Nepraktické. Tlačidlá vzadu? Na to si nezvyknem. My, zákazníci sme sami spôsobili to, že všetky smartfóny dnes už vyzerajú rovnako. Ako prvý iPhone…

A to je smutné. Zároveň to však ukazuje genialitu Steva Jobsa, ktorý vytvoril absolútne nadčasový produkt.

 
Tablety bez evolúcie

Originálny iPadoriginálny iPad
Originálny iPad

Druhá vec, z ktorej mi je smutno sa týka tabletov. Presnejšie faktu, že ich vývoj sa zastavil v roku 27. januára 2010 (predstavenie prvého iPadu). Odvtedy sa zariadenia s obrovskou dotykovou obrazovkou stali veľmi obľúbenými. Začali pomaly vytláčať počítače a notebooky. Aj ja už dnes na svojom PC trávim oveľa menej času, keďže môj tablet dokáže prehliadať web takmer rovnako dobre.

NAJNIŽŠIA CENA GALAXY NOTE 3:

Filozofia tabletu je veľmi jednoduchá

Filozofia tabletu je veľmi jednoduchá. Je to zariadenie väčšie ako smartfón, ale zároveň praktickejšie ako notebook. V roku 2010 bol iPad skutočne revolučný. Odvtedy sa však iba kopíruje a verte mi, výkonnejšie procesory, viac pamäte RAM a krajšie displeje nie sú všetko. Chýba nejaká evolúcia.

Pod pojmom evolúcia nemyslím lepšie špecifikácie, ale väčšia funkcionalita. A nechceme funkcie ako smartpause alebo airview, ale skutočný multitasking a ostatné možnosti, ktoré ponúkajú notebooky. Od tabletov sa čaká, že sa viac budú podobať na počítače. Na to ich predurčuje veľká obrazovka. Napriek tomu sú to stále tie isté prerastené telefóny.

Zdá sa, že výrobcovia to začínajú chápať. Napríklad Samsung so svojou líniou Pro zariadení, ktorých prvou lastovičkou bol Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Toto zariadenie ponúka aspoň čiastočne podobné funkcie, aké môžeme nájsť na PC. Aj Microsoft odvádza veľmi dobrú prácu so svojimi tabletmi radu Surface. Takže, neostáva nám nič iné než čakať a dúfať, že sa evolúcia konečne rozhýbe.

 
Reproduktory

Ideálne riešenie
Ideálne riešenie

Ach tie reproduktory! Kamkoľvek ich umiestnime, vždy to bude zle. Ak sú vzadu, musím telefón pri púšťaní hudby položiť na sklo, čo znamená škrabance. Ak sú v spodnej časti, takmer okamžite ich malíčkom zakryjem, prípadne pri hraní hier rovno celou dlaňou. A úprimne, ešte som nevidel jediné zariadenie, ktoré by malo reprák na boku. To vážne neexistuje miesto, kde by sme repruduktor s trochou snahy nestlmili?

V HTC na to prišli už dávno

Samozrejme, že existuje! V HTC na to prišli už dávno. Je to predná strana zariadenia, ktorá sa na uloženie reproduktorov priam núka. Navyše, stereo zvuk HTC One je úžasný, verte mi, skúšal som a musím uznať, že v tomto jednoducho nemá konkurenciu (to však dokonale vyvažuje fotoaparát so slabým rozlíšením).

Takže sa pýtam: „prečo sa na to neprišlo skôr?“ Stereo reproduktory na strane displeja mala mať snáď každá vlajková loď akéhokoľvek výrobcu. Nie len že dokážu sprostredkovať úžasný hudobný zážitok, ale zakryť ich náhodne pri normálnom používaní mi príde prakticky nemožné.

 
Nekvalitné displeje na tabletoch

A k tomu všetkému ešte aj pentile

A opäť tablety. Tablet je vlastne veľký smartfón. To všetci vieme a snáď súhlasíte, že by sa to malo zmeniť. Faktom je, že tablety vždy mali prakticky rovnaké špecifikácie, ako ich menší spoločníci, teda okrem fotoaparátov a baterky. No zatiaľ čo HD displej na päťpalcovom inteligentnom telefóne dáva zmysel, na desaťpalcovom tablete už „tak trochu“ vadí to mizerné rozlíšenie. Preto by výrobcovia mali trochu zainvestovať a priniesť nám konečne aspoň QHD. Pretože zatiaľ čo môj smartfón rozhodne štyri milióny pixelov až tak nutne nepotrebuje, tablet rozhodne áno.

A v tomto opäť musím pochváliť Samsung a jeho líniu „Pro“ zariadení, ktoré ponúkajú krásne QHD Pentile LCD displeje s IPS technológiou a dokonca aj najmenší Tab 8,4 Pro prišiel s QHD panelom, aj keď s trochu nižšou hustotou subpixelov (o tom inokedy).

Každopádne dúfam, že tento quad-HD trend preberú aj ďalší výrobcovia a nebolo by úžasné, ak by nový Nexus 10 ponúkol 4K rozlíšenie?

 
Mobilný internet na Slovensku

Takto sa na nás smejú :)

Poďme si teraz spoločne zanadávať. Slovenský mobilný internet je strašný. Dnes už neplatí, že bez svojho telefónu ste ako bez ruky (pretože po telefón sa vždy vrátim, aj keď zmeškám autobus), ale bez internetu v telefóne ste ako bez ruky! Zmeškáte všetky notifikácie, správy z facebooku, polovicu hier už ani nespustíte, nemôžete počúvať obľúbenú hudbu zo spotify, pre priateľov budete nezastihnuteľný (pretože kto by v dnešnej dobe volal a posielal SMS?)

Ja viem, ja viem, prehnal som to. Až tak závislí ešte nie sme, ale fakt je, že pokrytie Slovenska je jednoducho na zaplakanie. V mestách ešte ako tak, ale ak raz vyjdete niekde do prírody, na uploadovanie fotiek na Instagram zabudnite. Rýchlosť tiež nie je bohvie aká. No a obmedzenie na 2GB mesačne? Smiešne.

Našťastie sa to možno už čoskoro zmení. Momentálne sa začínajú budovať LTE siete, Telekom už dokonca jednu má, no zatiaľ nestojí za veľa. Nádejou v tomto smere môže byť nový operátor SWAN, ktorý nedávno vydražil frekvencie a plánuje stlačiť ceny neobvykle nízko. Prvé služby začne poskytovať už o pol roka a ja som veľmi zvedavý, či svoje sľuby aj dodrží. Pretože zatiaľ sme z tohto smeru počuli iba veľa silných rečí.

 
Fotoaparáty na tabletoch

Toto by bolo ideálne riešenie.

Áno, čítate správne. Veľmi ma hnevá, aké fotoaparáty výrobcovia do tabletov montujú. A nemám pritom na mysli tie low-endové 0,8 MPix senzory od čínskych výrobcov. Za 70 eur sa toho nedá čakať veľa. Ide o zariadenia za stovky eur, ktoré sú vybavené strašnou, niekoľko rokov starou technológiou, ktorá sa iba mierne oprášila a pridali sa tam nejaké nové vychytávky.

Nie som nijaký veľký zástanca fotenia s tabletmi. Je to nepraktické a vo väčšine prípadov aj smiešne. Fotoaparát v high-end tablete by však mal spĺňať aspoň isté štandardy a nefotiť horšie, ako smartfóny z roku 2010. Ide mi hlavne o automatické a manuálne zaostrovanie, ktoré väčšina tabletov nezvláda.

Druhou vecou je v mnohých prípadoch nie práve najlepšie spracovanie. Nie je nič horšie, ako keď vám fotoaparát trčí z tela tabletu, ale aj smartfónu. Okamžite sa stáva magnetom na škrabance a iné poškodenia akéhokoľvek druhu. Tablet sa často posúva po stole. Keďže je dosť ťažký a veľký, nedá sa len tak uchopiť do jednej ruky. Pri tomto posúvaní sa však zákonite po čase musí poškriabať šošovka.

Výrobcovia by si teda do budúcnosti rozhodne mali rozmyslieť, či do tabletu zakomponujú foťák, ktorý bude trčať a nebude schopný poriadne zaostriť. Tieto dve veci sú totiž aspoň pre mňa najdôležitejšie. Myslím si, že málokto očakáva ostrosť fotiek ako na smartfóne, ale jednoduché a príjemné používanie je jednoducho pri high-endoch nutnosť, rovnako ako vedomie, že sa pri šúchaní po stole nemusím báť o šošovku (zišlo by sa smaragdové sklíčko).

 
Večná otázka batérie

Tak kde je?
Tak kde je?

Áno, v tomto článku si samozrejme svoje miesto nájde aj otrasná výdrž batérie. To sa týka hlavne smartfónov. Málokedy prídem domov, a nezapojím svoj mobil do nabíjačky. No na druhej strane vôbec nie je pravda, že na túto veľmi dôležitú súčasť našich malých spoločníkov výrobcovia kašlú. Práve naopak! Za posledné dva roky som zaznamenal obrovské zlepšenie. Ja osobne momentálne používam Samsung Galaxy S2 (ehm…) a ten smartfón má problém vydržať dva dni v stand-by móde. Po niekoľkých správach cez Messenger mi zmizne 20%. No na druhej strane, tých 1 650 mAh sa celkom rýchlo nabíja.

Oproti tomu, akákoľvek vlajková loď dnes vydrží jeden deň používania, za predpokladu že od rána do večera nehráte Zombies vs. Plants 2. Každopádne, 3 000 mAh v spojení s úspornejším procesorom a výkonným GPU je dnes už príjemná dávka energie. Ak vám však napriek tomu smartfón celý deň nevydrží, kúpte si prenosnú nabíjačku. Dajte si ju do tašky a v núdzi použite. Nie je nič užitočnejšie ako extra dávka Wattov. Prípadne si kúpte tablet a môžete si byť istý, že vaše hodiny strávené so smartfónom v ruke sa razom zmenia na minúty, nehovoriac o tom, že si nebudete kaziť oči lúštením tých maličkých písmenok.

Ďakujem vám za prečítanie tohto článku a rád by som vedel vás názor. Čo najviac na dnešných smartfónoch a tabletoch hnevá vás? Zabudol som na niečo? Napíšte to do komentárov. Teším sa na vaše postrehy.