Úvod Konkurencia Apple Samsung musí Apple zaplatiť ďalších $290 miliónov, rozhodol súd

Samsung musí Apple zaplatiť ďalších $290 miliónov, rozhodol súd

13

Patentový súboj dvoch gigantov dosiahol ďalší dôležitý míľnik, v ktorom bol úspešný obhajca iOS zariadení. Samsung totiž musí Apple zaplatiť ďalších $290 miliónov v odškodnom za porušenie niektorých patentov.

Samsung i9505 Galaxy S4 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Tak, ako už pravdepodobne viete, súd pred rokom rozhodol, že Samsung porušil hneď niekoľko patentov Apple, za ktoré mal zaplatiť vyše $1 miliardu, no tá suma bola neskôr okresaná na $599 miliónov. Samsung však opäť neuspel a ďalší súd rozhodol, že kórejský výrobca porušil ďalšie patenty, čo znamená, že musí zaplatiť presne $290 456 793 v odškodnom.

Apple si pôvodne zažiadal o $380 miliónov, takže Samsung ešte obišiel vcelku dobre, keďže súd túto čiastku znížil o takmer $100 miliónov. Celková suma za porušenie patentov sa teda vyšplhala na astronomickú čiastku $890 miliónov.

Apple iPhone 5S 16GB môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Samsung má samozrejme možnosť odvolať sa, čo bezpochyby spraví, takže sa nejedná o finálne rozhodnutie. Momentálne však situácia pre Samsung vôbec nevyzerá ružovo.

Po rozhodnutí sa vyjadrili obe spoločnosti a to nasledovne.

Apple:

„Pre Apple bol tento prípad od začiatku o patentoch a nie o peniazoch. Jednalo sa o dôležitosť inovácií a tvrdej práce, ktoré sa odzrkadlili na zariadeniach, ktoré ľudia milujú. Zatiaľ čo je veľmi náročné naceniť tieto hodnoty, sme nadšení, že porota ukázala Samsungu, že za kopírovanie sa platí.“

Samsung:

„Dnešným rozhodnutím sme sklamaní, keďže je z veľkej časti založené na patente, ktorý americký úrad pre patenty nedávno uznal ako neplatný. Zatiaľ čo prípad posunieme k odvolaciemu súdu, budeme pokračovať v inovácií priekopníckych technológií a výborných produktov, ktoré sú tak obľúbené obrovským množstvom našich zákazníkov po celom svete.“

Zdroj: TheVerge via GSMArena