Úvod Novinky Android Google Experience Launcher z Nexus 5 majitelia ostatných zariadení tak skoro neuvidia

Google Experience Launcher z Nexus 5 majitelia ostatných zariadení tak skoro neuvidia

22

Jednou z vecí, na ktorú sa oplatí tešiť pri kúpe nového Nexus 5 je jeho nový Google Experience Launcher, ktorý ponúka mnoho funckií, úzko prepojených s Google Now a Vyhľadávaním Google. Spomínam Nexus 5 a nie Android 4.4 KitKat, pretože zatiaľ to vyzerá, že launcher bude určený výhradne pre Nexus 5.

Ťažko súdiť dňa pred večerom, keďže oficiálne aktualizácie Nexus 4 ani iných Google Play Edition zariadení ešte dostupné nie sú, no vyzerá to tak, že Google chce zatiaľ ponechať tento launcher ako exkluzivitu pre Nexus 5 a ostatné zariadenia ho dostanú neskôr.

Google sa totižto vyjadril v duchu, že zatiaľ nemá záujem poskytnúť tento launcher ani pre Nexus 4, ani pre ďalšie zariadenia, no pravdepodobne časom zmení názor a možno sa dokonca tento launcher raz objaví aj na Google Play.

2013-11-01 15.33.39 2013-11-01 15.25.15 experience-google-now

Väčšina funkcionality Launchera je zahrnutá v aplikácii Vyhľadávanie Google a je s ním pevne spojená. Najmä potom s Google Now, ktorého funkcionalita je v Česku a na Slovensku stále dosť oklieštená a nemotorná. Nič to ale nemení na tom, že keby Google chcel, tak ho môže sprístupniť pre ostatné zariadenia jednoduchou aktualizáciou Vyhľadávania Google.

Takýto krok je celkom pochopiteľný a Google tak chce ponechať okrem lepšieho hardvéru aj nejakú tu časť softvérového vybavenia exkluzívne pre Nexus 5 ako lákadlo na jeho kúpu.

Nemusíte ale zúfať. Launcher sa dá na Vaše zariadenie dostať neoficiálnou cestou už niekoľko dní a funguje aj na starších verziach Andoid. Podrobnejší popis nájdete v článku, ktorý pre Vás pripravil Lukáš.

Zdroj: The Verge via AndroidPolice