Úvod Novinky Facebook dostáva nové „Lajk“ tlačidlo

Facebook dostáva nové „Lajk“ tlačidlo

3

Áno, na Slovensku sa nevolá „lajk“ tlačidlo lajk tlačidlom ale tlačidlom „páči sa mi to,“ ale všetci ho tak voláme. Každopádne, poupratujeme grammar nazi diskutérov a vrhneme sa samotný príbeh.

Tlačidlo „Lajk“ sa nachádza na viac než 7,5 milióna webov po celom svete, vrátane toho nášho. Akúkoľvek zmenu Facebook vykoná, zobrazí sa približne 22 miliárd krát denne. Od roku 2010 sa teda tlačidlo (radšej) veľmi nezmenilo.

„Vytvoriť dizajn, ktorý bude fungovať na všetkých weboch v rôznych mierkach a na rôznych prehliadačoch je celkom gigantické zadanie.“

Dnešným dňom Facebook predstavuje novú verziu tohto populárneho tlačidla, ktoré je modernejšie, výraznejšie a vďaka novému písmu úplne prevalcoval starý dizajn. Produktový manažér Ling Bao tvrdí, že „dizajn tlačidla, ktoré používa celý internet nie je jednoduchá záležitosť. Tento produkt je viazaný niekoľkými obmedzeniami a to z toho dôvodu, že ho využíva tak obrovský počet webov s tak rôznym obsahom.

facebook_likeJedným takýmto obmedzením je počet prehliadačov, ktorý musí tlačidlo Facebooku zvládnuť. Okrem problému s prehliadačom nesmieme zabudnúť ani na rôzne preklady a ich presný dizajn tak, aby sa „nepokazili“ a nezobrazili sa napríklad v dvoch riadkoch. Pred Baom stála teda obrovská zodpovednosť. Jeho kreáciu totiž musel odsúhlasiť cely tím dizajnérov, vice prezidentov, právnikov a samozrejme aj samotný CEO Facebooku, Mark Zuckerberg. Technologický server TheVerge sa pritom dozvedel, že celá práca trvala približne 6 mesiacov.

facebooklajk

Okrem dizajnu sa Facebook snaží podporiť webmasterov v tom, aby na svoje weby umiestnili tlačidlo „Lajk“ ako aj tlačidlo „Zdieľať“. Mnohí pritom nevedia aký je medzi nimi rozdiel. Tlačidlo „Lajk“ daný obsah okamžite umiestni na Váš Facebook, zatiaľ čo tlačidlo „Zdieľať“ Vám umožní napísať k danej problematike komentár a daný článok/video/fotku zdieľať len do niektorých skupín.

Zdroj: TheVerge