Úvod Konkurencia Nokia Lumia 1520: Prvý smartfón s asertívnym displejom

[Video] Nokia Lumia 1520: Prvý smartfón s asertívnym displejom

6

Na začiatku uplynulého týždňa Nokia predstavila svoj prvý Phablet Nokia Lumia 1520, ktorého jednou z hlavných predností je ostrý a jasný displej 6″ Full HD displej. Nokia Lumia 1520 totiž ako prvý smartfón disponuje tzv asertívnym displejom.

Tento displej ale nie je len o vernosti zobrazenia a ostrosti, jeho hlavnou doménou je dobrá viditeľnosť za rôznych svetelných podmienok, ako na priamom slnečnom svetle, tak v absolútnej tme. Všetky tieto podmienky Nokia Lumia 1520 zvláda priam obdivuhodne a zmenám v osvetlení sa prispôsobuje okamžite a presne, narozdiel od inak perfektného displeja Samsung Galaxy Note 3.

Obidva displeje, 6″ Lumia 1520 a 5,7″ na Galaxy Note 3 zdieľajú rovnaké rozlíšenie 1080p, no diametrálne sa líšia v použitej technológii. Samsung Galaxy Note 3, tak ako je pre Samsung už tradíciou, totiž stavia na Super AMOLED technológii, zatiaľ čo Nokia Lumia 1520 disponuje IPS LCD displejom.

assertive1

Nokia Lumia 1520 – prvý smartfón s technológiou asertívneho displeja
Hlavný rozdiel v čitateľnosti displeja prichádza vďaka technológii nazvanej „Assertive“ Display“, čiže v praklade asertívny, alebo aj výrazný displej, vyvinutej spoločnosťou Apica. Asetrtívny displej prekonáva všetky súčasné existujúce funkcie pre správu displeja a hlavnou výhodou použitia tohto systému je dramatické zlepšenie viditeľnosti v teréne bez zvýšenia spotreby energie.

Snáď všetky smartfóny dnes už majú svetelný senzor, ktorý rozpozná svetelné podmienky a automaticky podľa toho upraví jas displeja. Čo však robí technológia asertívneho displeja je, že neupravuje jas obrazovky ako celku, ale upravuje jas a dokonca aj farbu jednotlivých pixelov tak, aby obraz pôsobil čo najvernejšie v rôznych svetelných podmienkach. A to všetko sa deje extrémne rýchlo – v reálnom čase.

assertive2

Ako to funguje? Dočkáme sa tejto technológie aj na ďalších smartfónoch?
Assertívny displej nie je len softvérový trik, ako by to na prvý pohľad mohlo vyzerať. Dôležitou súčasťou tejto technológie je semiconductor IP jadro, ktoré je vyrobené tak, aby bolo jednoducho prispôsobiteľné pre rôzne druhy displejov. Táto technológia funguje bez ohľadu na archtektúru procesoru daného zariadenia, a jednoducho si iba zoberie dáta zo sveteľného senzoru ktoré spracuje a prispôsobí obraz.

Táto korekcia pixelov používa technológiu iridix, ktorá bola vyvinutá, aby oklamala schopnosť ľudského oka prispôsobiť sa rôznym sveteľným podmienkam. Ako už bolo povedané, tieto lokálne zmeny tónu farby každého jedného pixelu znovu odhaľujú stratené detaily v tienistých a prejasnených častiach obrazu, zatiaľ čo si obraz uchováva realistické farby a vzhľad. Stredne jasné časti obrazu ponecháva nedotknuté.

Keďže iridix používa vlastný čip, takže nevyťažuje Váš procesor a RAM a funguje nad všetkými typmi displejov.

„Je dôležité si zapamätať, že vôbec nemeníme jas displeja. Iba ladíme kontrastný pomer jednotlivých pixelov.“

Michael Tusch, Apical CEO

Nokia Lumia 1520: Ľahká výhra nad Samsung Galaxy Note 3
Teóriu by sme mali za sebou, teraz prichádza na rad ukázať nejaké video s praktickými skúsenosťami. Tento test pripravila Nokia na Nokia World, no uverejnené bo ešte len nedávno a zameriava sa najmä na čitateľnosť displeja v rôznych, rýchlo sa meniacich svetelných podmienkach, nie na vernosť farieb. V tomto aspekte Nokia Lumia 1520 hravo poráža Samsung Galaxy Note 3, keďže po celý čas je text na Nokii perfektne čitateľný, no Note 3 má s týmto prispôsobením problémy a text až tak čitateľný nie je.

[fve]http://www.youtube.com/watch?v=Gs7wXcdhdu0[/fve]

Zdroj: PhoneArena
Foto: YouTube