Úvod Dohady LG sa pripravuje uviesť na trh svoje prvé zariadenia s Chrome OS

LG sa pripravuje uviesť na trh svoje prvé zariadenia s Chrome OS

3

Časy, kedy prišlo na trh prvé zariadenie s operačným systémom Android, už sú nejakú chvíľu za nami, no stále nepatria do kníh pre pamätníkov. Málokto vtedy dôveroval novému operačnému systému, že sa uchytí medzi už zabehnutými silnými systémami ako boli Blackberry a iOS. Symbian bol už vtedy na ústupe, no stále sa dal nájsť na niektorých zariadeniach. To je ale iná kapitola. Dôležité je, že sa tento systém dokázal presadiť už na obsadenom bojisku. O niečo podobné sa už nejakú chvíľu pokúša aj ďalší software produkt kategórie operačných systémov z dieľne Google – Chrome OS.

Nedá sa povedať, že by ho ľudia „hltali“ vyložene s nadšením, no niekoľko priaznivcov si už našiel. História Google nám napovedá, že Google sa tak ľahko nevzdá, i keď niektoré produky po čase končia na softvérovom cintoríne. Pri množstve produktov a služieb, ktoré Google „chrlí“ je to pochopiteľné. Okrem toho, Chrome OS má teraz úžasnú príležitosť sa presadiť, vďaka nie až tak veľkým úspechom a problémom, ktoré Microsoft prežíva s jeho Windows 8 resp. Windows 8.1 RT. Chrome OS spolu s Android totiž pomaly vstupujú do segmentu, ktorý kedysi takmer výhradne patril Microsoft.

Konvertibilné zariadenia bežiace na Android nie sú žiadnou novinkou. Z tých najnovších môžme spomenúť Lenovo A10 a nikomu z Vás určite netreba predstavovať hybridnú sériu Asus Transformer.Čo sa chromebookov týka, tak tie už vôbec nie, je ich mnoho od výrobcov počnúc Acerom a Samsungom nekončiac. Najnovšie to vyzerá tak, že sa k nim pridá aj LG.

Hoci LG zatiaľ oficiálne neoznámilo svoje plány, registrovalo si tri obchodné značky ktoré sa evidentne týkajú Chrome. Menovite sú to ChromeOne, ChromeDesk a ChromeStation. Okrem tohto nevieme o spojení LG a Chrome zhola nič.

Napriek tomu sa nedá povedať, že by tento krok bol prekvapivý. Istá dohoda existuje už od Januára 2012, v ktorej sa spomína, že Microsoft povolí LG použite určitých jeho patentov na zariadeniach s Chrome OS a Android. Okrem toho, tradičný trh so stolovými počítačmi sa zmenšuje a mnoho spoločností hľadá spôsob, ako obnoviť záujem o tento segment trhu.

chrome_os_16x9_desktop-580-90 (1)

Pravda, trh, ktorému vládne Chrome OS je celkom malý v porovnaní k Microsoft Windows, OS X, alebo aj k rôznym distribúciam Linux. Elektornícký svet je ale čoraz viac závislý na webových aplikáciach a má tendenciu sa sťahovať do Cloud-u, čo je doména práve Chrome OS. K ovládnutiu trhu s OS ale nestačí len pár dní, takže na výsledky si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať. A s čím príde LG? Nechajme sa prekvapiť.

Aký máte názor na Chrome OS Vy? Podporujete tento krok LG, alebo sa Vám Chrome ako operačný systém veľmi nepáči?

Zdroj: AndroidAuthority